Znate li šta su grozdober i šumopad? Ovo je spisak naziva meseci kojim su se služili naši preci!

Autor: srbijadanas.com, Republika

Razonoda

13.12.2019

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošlo je 100 godina od kako je Srbija potpuno izbacila stare srpske nazive meseci zajedno sa julijanskim kalendarom, da bi ih većina našeg naroda u međuvremenu potpuno zaboravila.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Verovatno ste čuli za hrvatski prosinac ili travanj, ali ne za naš koložeg ili derikož, iako su u pitanju nazivi zajedničkog staroslovenskog porekla.

Međutim, ovo nije antička istorija, pa su se tako, u državnim kalendarima Kraljevine Srbije za 1903, 1906. i 1911. i dalje mogli videti stari srpski nazivi pored novih, latinskih.

Čak štaviše, početkom 19. veka u Srbiji su u upotrebi još uvek bili i staroslovenski nazivi bliski onima koje danas koriste Hrvati. O ovome svedoče i zapisi u "Srpskom rječniku" koje je načinio čuveni Vuk Karadžić koji je, početkom 19. veka, uneo ove nazive kao "stare srpske nazive za mesece".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako ste se ikada zapitali kako se na srpskom kaže januar ili februar odgovor potražite u ovom spisku, koji pored staroslovenskih sadrži i srpska narodna imena.

Staroslovenski – srpski nazivi:

Sečanj

Ljuti
Suhi
Berezozol
Traven
Izok
Červen
Zarev
Rujen
Listopad
Gruden
Studen

Srpski narodni nazivi:

Koložeg
Sečko
Derikož
Lažitrava
Cvetanj
Trešnjar
Žetvar
Gumnik
Grozdober
Šumopad
Studen
Koledar

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragana

11.01.2020 14:02

Осим "огњем и мачем" наметнуте не-сербске хришћанске религије захваљујући некадашњим секташима исте, Срби као старословенски народ изгубио је идентитет и корене старе неколико хиљада година. Црква као извршно- надзорни орган и институција ове јеврејске филозофије зване "религија", имала је и има 100% утицај и улогу у брисању свега што је ДНК Словена (али и других не-словенских народа). "Ти си роб божији" "Окрени други образ када те ударе у један" "Владар је од бога дат" "Буди понизан" "Воли непријатеља свог и опрости му" и сличне мантре које вековима утувљују у главу и испирају мозак људима, идеја је и дело поробљивача. Старословенска вера нас је учила правим, људским вредностима. Њене поруке биле су "Ми смо деца богова" "Као што отац децу своју робовима не назива, то ни наши богови не чине" "Наш Бог робовима нас не зове !" ""Где савест царује, ту зла и безакоња нема" "Не клањајте се никоме, ни боговима нашим, јербо су то наши преци и род наш. " "Поштујте живе и славите претке." итд. Многе Словенске Богове и обичаје јудео-хришћанска филозофија (религија) је преузела и преименовала. Бог Перун-св.Илија, Богиња Мокош-св.Петка, Сварожић-Божић, Световид (Свевид) врховни Бог словенски- данас хришћански Бог итд. Храст је било свето дрво Словена, Вук животињски симбол (тотем) Срба (код Руса је медвед, код Бугара бик ...). Да ли је потребно више доказа о крађи и манипулацији хришћанских следбеника некада и сада ? Ако јесте, изволите се позабавити овом тематиком старе словенске вере. Италијани се поносе својим пред-хришћанским, Римским боговима и историјом као и Грци, Египћани, Ирци и остали нордијци (Викинзи), и не само што о томе уче у школи, већ и зарађују од туриста. Генерално, са насилним покрштавањем у хришћанство, настао је период општег покоља стотина милиона људи широм планете. Настао је пакао незапамћених размера, бруталности и гажења људског достојанства и здравог разума. Новој ери и земаљским царевима је била потребна армија робова. Зато и не чуди што је огромна већина њих уско сарађивала са црквом. Пакао није тамо негде, након живота. Он је управо сада и овде, освештен кандилима отелотворених демона у улози попова, цркве хришћанске. Где год постоји монотеизам у било којој религији, ту је истовремено и религијски канибализам.