Mračna tajna "Crnog petka": Nema veze sa šopingom i toliko je OKRUTNO da ćete se šokirati!

Autor: zena.blic.rs, Republika

Razonoda

29.11.2019

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šoping manija poznatija kao "Crni petak" poslednjih godina je veoma popularna i u Srbiji. A malo ko zna da ova američka praznična tradicija vuče korene iz mračnih i nesrećnih događaja.

Foto: youtube.com/Andrew Lanoue
Guranje, tuča, padanje...

Decenijama se "Crni petak" smatra kao početak Božićne kupovine u SAD-u, a dan se prigodno obeležava ogromnim popustima, što privlači veliki broj ljudi. Možda i preveliki broj budući da su tuče i povrede postale sastavni deo ovog ludog dana. Da je tokom "Crnog petka" u SAD-u prava ludnica, dokaz je i "crna" statistika. Tako je od 2006. godine život izgubilo 7 osoba, dok ih je 98 povređeno!

Prva zabeležena upotreba termina "Crni petak" u istoriji, ne vezuje se ni za kakav šoping već za nešto sasvim suprotno - finansijsku krizu. Tačnije, za krah američkog tržišta zlata 24. septembra 1869. godine.

Bila je to posledica preteranog rasta u prethodnom razdoblju, koje su veštački pokrenuli manipulatori i brokeri sa Vol Strita Džej Gould i Džejms Fisk otkupom velikih količina zlata i njegovim gomilanjem.

Tog petka u septembru 1869. se zavera napokon otkrila i uzrokovala slobodni pad berze i bankrotstvo svih od Vol Strita do obilnih farmera.

Korišćenje termina "Black Friday" povezano je i s pojavom izostanka radnika koji su javljali da su bolesni nakon Dana zahvalnosti i to kako bi imali četiri slobodna dana. Bilo je to oko 1950-ih.

Upotreba termina zabežena je i 1961. godine, ali ne od trgovaca već od policajaca. Ljudi koji su krenuli u kupovinu napravili bi velike gužve pa bi policija imala pune ruke posla.

 

 

Postoji i objašnjenje koje se veže uz prodavce. Taj petak navodno je bio dan kada bi prodavci napokon počeli da prikazuju dobit što bi u knjigovodstvenom rečniku značilo da su "iz crvenog" prešli "u crno".

Još jedan sinomim za Crni petak koji je na tankoj granici da bude mit, vezuje se 1800. godine kada su vlasnici plantaža sa juga Amerike prodavala robove po sniženoj ceni dan nakon Dana Zahvalnosti. Iako je ova verzija Crnog petka sasvim razumljivo dovodila do protesta kojim bi se ukinulo tradicionalno slavljenje Crnog petka kakav danas znamo, i dalje nije utvrđeno da li je istinita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading