(VIDEO) Čemu služe crne tačkice na vetrobranskom staklu?

Autor: index.hr

Razonoda

19.11.2019

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovatno se ponekad zagledate u crne tačkice na ivici vetrobranskog stakla, ali sigurno niste znali čemu one služe.

RepublikaFoto: youtube.com/BRIGHT SIDE

One ne hvataju signale antene i nemaju dekorativnu funkciju kako neki misle, a imaju i svoje ime - frit. 

Još 1950. godine proizvođači automobila, umesto metalne podloge, počeli su da koriste čvrsti lepak koji drži prozor stabilnim. Iako je takav lepak bio puno sigurnija opcija, nije bila estetski privlačna. 

Tako su počeli da koriste crne tačkice, koje su zapravo crna keramička boja koja drži prozor na mestu i prikriva lepak. Boja je takođe zapečaćena u staklo, što je čini neuništivom.

Konkretno, tačkice su tu kako bi izvršile estetski, oku prijatan, prelaz iz debelih crnih tački u prozirno staklo. Osim ovoga, crne tačkice služe kao dodatna zaštita od sunčevih zraka tokom vožnje.

Njihova treća funkcija je kontrola temperature. Da bi vetrobransko staklo izgledalo savijeno, ono se prilikom izrade zagreva, a staklo koje na sebi ima crnu boju se zagreva brže od ostatka prozora. 

Stoga su tačkice tu da ravnomernije raspodele toplotu, što sprečava da se vetrobransko staklo izobliči i popuca, prenosi Reader's Digest.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading