Rusi grade Teslin toranj na mističnoj srpskoj planini

Autor: sputniknews.com, Republika

Razonoda

18.11.2019

08:47

Izgradnja tornja i naselja "Nikola Tesla" na planini Rtanj u fazi je projektovanja, a početak gradnje se očekuje na proleće.

wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

Projekat će realizovati ruski Institut za fiziku i tehnologiju i Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, prenosi Tanjug.

- Kupili smo pet hektara zemlje i nadamo se uskoro svim dozvolama, kako bismo na proleće počeli gradnju - kaže direktorka centra Milka Kresoja.

Osim tornja, planiran je i naučno-istraživački centar, u kojem će moći da rade svi oni inovatori koji se bave istraživanjem patenata Nikole Tesle.

Ovaj kompleks podrazumeva repliku Tesline rodne kuće i replike naselja, sa ciljem da se na "mističnu srpsku planinu" privuče veliki broj turista.

- Planiramo i da sagradimo jedan od najmodernijih hotela koji bi nosio naziv "Smiljan", u kojem bi stvari levitirale i gde bi posetioce dočekivala hologramska verzija lika Nikole Tesle - dodaje Kresoja.

Toranj će biti izgrađen na uzvišenju i tu će ruski naučnici vršiti eksperimente onako kako je Tesla radio.

 

Prema njenim rečima, izgradnja Teslinog tornja omogućila bi bežični prenos električne energije, što je bio san srpskog naučnika.

- Tesla je takav toranj već izgradio na Long Ajlendu 1901. godine. Verovao je da je toranj samo početak čitavog sistema koji bi mogao isporučivati struju, bez žica, čitavom svetu. Pošto su finansije presušile, Tesla je založio imovinu i na kraju izgubio sve. Toranj je uništen 1917. godine dinamitom - objašnjava Kresoja.

Komentari (1)

Loading