(FOTO) Znate li na šta se misli kad neko pomene TURSKI RAJ?

Autor: b92.net

Razonoda

16.11.2019

03:12

Pamukkale je takozvani "turski raj", jer se u ovom gradu nalaze jedne od najlepših termi na svetu.

instagram.com/blueindianpassport
Pamukkale

Ovo je poznati dragulj Turske, i turisti iz celog sveta dolaze da ga posete. Pamukkale (Pamučna tvrđava) je grad najpoznatiji po svojim termalni vodama, zapravo po prelepim belim bazenima ispunjenim plavom vodom koja se preliva u sledeći bazen.

Iako zvuči kao letnja destinacija, ovde ćete podjednako uživati u svakom godišnjem dobu. Zimi možete da uživate u pogledu na bazene formirane od kalcijuma koji deluju kao da su od pamuka zbog neravnina. Ali kako je u samom mestu hladno, možete da uđete u toplu vodu bogatu mineralima i da se ugrejete.


Osim što izgleda božanstveno, ovo mesto je lekovito, njegove mineralne vode tačnije, koje su ujedno i razlog iz kojeg je ovo omiljeno izletište u Turskoj.

 

 

Osim prelepih bazena u gradu možete videti ruševine antičkog grada Hierapolis. Ovo mesto i njegove isceljiteljke sposobnosti su bile poznate odavno, pa se u gradu Pamukale nalaze ostaci kupatila, hramova paganski i ranohrišćanski, a cela ta oblast se nalazi pod zaštitom Uneska.


Antički bazen koji je navodno Marko Antonije želeo da pokloni Kleopatri još uvek je dovoljno očuvan da je moguće diviti mu se i zamisliti sve one uništene delove koji su stradali u zemljotresu, a kasnije, prosto, od vremena...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

???

A post shared by @ toeyarisaaa on Nov 13, 2019 at 12:31am PST

 

Poznato je koliko se u antičko doba cenila umetnost i kultura, a pozorište posebno, nije ni čudo što je od svih ostataka najbolje očuvan teatar Hierapolisa. Pozorište je dovoljno očuvano da se mogu razaznati mesta za imućne i poštovane goste i za obično stanovništvo.

Iz istog doba, u blizini se nalaze ostaci trgovinskog centra, kao i hrama posvećenog Afroditi. Za one koji nisu ljubitelji antičkog doba, uvek mogu da, ukoliko imaju sreće sa vetrom odu na paraglajding, posete Park prirode Pamukale ili jednostavno uživaju u termalnim vodama Pamučne trđave.

 

 

 

Komentari (0)

Loading