DOMIŠLJATO: Indijci napravili klimu bez električne energije!

Autor: Republika

Razonoda

23.09.2017

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klima uređaji mogu da doprinesu globalnom zagrevanju, ali u nekim zemljama, poput Indije, oni su jednostavno neophodni tokom letnih vrućina. Zato je dizajnerska kompanija Ant Studio, sa sedištem u Nju Delhiju, uspela da izgradi strukturu koja rashlađuje vazduh bez korištenja električne energije.

RepublikaFoto: instagram.com/boomsoostudio
Klima koja radi na vodu!

Pored toga što odlično radi, struktura Ant Studia izgleda kao moderna umetnička instalacija. 

Prilikom izrade ove jedinstvene strukture za rashlađivanje, Ant Studio je sarađivao i sa "Deki Electronics", kompanijom koja je takođe smeštena u glavnom gradu Indije.

Struktura je izgrađena od stotina glinenih cevi koje stvaraju košnicu unutar kružnog metalnog okvira.

Kada se kompletna košnica napuni vodom, glinene cevi apsorbuju vodu i ispuštaju hladan zrak dok kroz njih prolazi topao zrak.

Ova struktura je jako ekonomična zbog niske cene i velike dostupnosti gline širom Indije. Takođe, nije nezdrava za okolinu poput ostalih elektronskih klima uređaja."Kao arhitekta, želio sam pronaći rješenje koje je ekološki prihvatljivo te umjetnički nastrojeno, a pri tome da razvija i tradicionalne zanate", rekao je Monish Siripurap, osnivač Ant Studia.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading