Zbog čega su pamučne kese najgora zamena za plastične?

Autor: nationalgeographic

Razonoda

12.11.2019

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako pokušavate da živite ekološki i sprečite globalne katastrofe poput uništenja okeana ili klimatskih promena, formula je jednostavna - koristite stvari više puta i ređe kupujte nove.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Plastične kese se ne razgrađuju i zagađuju okeane, život u morima i okolinu uopšteno. Međutim za izradu organske pamučne kese troši se više vode, energije i drugih resursa zato nisu dobra zamena.

Najviše se priča o plastičnim kesama. Ali jesu li one bolje ili gore od papirnatih? Šta je s pamučnim kesama? Stručnjaci kažu da nema jednostavnog odgovora.

Jasno je da se plastične kese ne razgrađuju i zagađuju okeane, život u morima i okolinu uopšte. Međutim, neki tvrde kako ni pamučna i papirnata kesa nisu dobro rešenje, piše Quartz. Tačnije, oni tvrde da su ekološki prihvatljivije plastične polietilenske kese niske gustoće. Možete ih prepoznati po tome što su 'prozirnije' od klasičnih.

Danski ekolozi tvrde kako se njihovim spaljivanjem radi manje štete nego s pamučnim kesama.

Pamučne kese trebalo ponovo da se upotrebljuju hiljadu puta da bi bile ekološki prihvatljivije od navedenih, polietilenskih kesa niske gustoće. Osim toga, smatraju da je organski pamuk gori od klasičnog kada je u pitanju ukupni uticaj na okolinu. Njegova proizvodnja zagađuje okolinu više nego proizvodnja običnog pamuka - troši se mnogo energije i vode, iako se upotrebljava manje đubriva i pesticida.

Trebalo bi da se upotrebljuju oko 20 hiljada puta više od običnih pamučnih kesa da bi bile korisnije od njih. Osim toga, pamuk ne može uspešno da se reciklira jer za to postoji mala infrastruktura, prenosi 24sata.

Izrada papirnatih kesa takođe ima loš uticaj na okolinu. Gore su od polietilenskih kesa jer se zbog njih krče šume. Najbolje rešenje, prema danskim ekolozima je - kakve god kese trenutno imate kod kuće - nemojte ih bacati. Iskoristite ih dok se ne raspadnu i nemojte kupovati nove.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Živo

12.11.2019 15:17

Ceger je zakon.