Terorizam, epidemije, katastrofe: Da li biste se vi vratili na takvo mesto?

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

07.11.2019

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što nastupi krizna situacija, razrađuju se planovi obnove, ali turizam uvek bude ostavljen po starni kao "manje važna stavka" iako ima veliki ekonomski značaj. Prepoznata je važnost turizma, a brojevi u istraživanjima su znatno bolji nego ranije, ali opet nezadovoljavajući.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jedan od terorističkih napada u Šri Lanci

Svetski savet za putovanja i turizam je objavio izveštaj u kojem se navodi da je ovaj sektor sve otporniji na nepredviđene situacije, bilo da se radi o prirodnoj katastrofi ili o onome što je izazvao čovek.

U izveštaju se navodi da je prosečno neohodno vreme za obnovu turističke ponude nakon terorističkog napada, političke nestabilnosti, prirodne katastrofe ili širenja neke zarazne bolesti znatno manje u 2018. godini u odnosu na 2001. godinu..


Oporavak od političke nestabilnosti traje najduže, u proseku 22,2 meseca, a za terorističke napade ili bilo kakvi bezbednosni incidenti potrebno je 11,5 meseci. Za prirodne nepogode i epidemije potrebno je 16,2 i 19,4 meseca.

U saradnji sa kriznim štabom Global reskju, za potrebe analitike, proučeno je 90 slučajeva u proteklih 17 godina, od kojih je 32 odsto bilo vezano za bezbednost, 13 odsto se radilo o epidemijama, 19 odsto je ticalo političke nestabilnosti i 36 odsto se odnosi na prirodne katastrofe.


- Ovo obimno istraživanje je samo pokazalo kolika je otpornost turizma zapravo - rekla je predstavnica Svetskog saveta za putovanja i turizam Glorija Gevara. Ona dodaje da je važno da se na osnovu ranijih situacija uči i da to bude osnov za unapređenje odnosa među institucijama.


- Moramo raditi na partnerstvima kako bismo umanjili direktan ekonomski uticaj i nepoželjna ljudska delovanja - rekla je ona.

Istraživanje ističe važnost spremnosti na potencijalne nepoželjne okolnosti. Iz kriznog štaba su rekli kako su nekada potrebni dani da se sektori dogovore pre nego što nešto preduzmu.

- Kako bi se postigle brze reakcije na određene situacije treba biti odggovoran, siguran, obrazovan... Treba nadahnuti turiste da ponovo negde dođu, a za to je neophodan dobar plan obnove i delanja nakon kriznog perioda - rekao je Den Ričard.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading