Gde se najviše spava, radi najmanje, a živi najduže?

Autor: travelmagazine.rs

Razonoda

02.11.2019

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih godina dosta se priča o ravnoteži između posla i privatnog života, a uspostavljanje tog balansa se često čini nedostižnim, posebno imajući u vidu visoke troškove života u većini velikih gradova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Teško je odrediti šta tačno čini dobru ravnotežu. Prelazak na status "frilensera" ili rad sa fleksibilnim radnim vremenom može izgledati krajnje privlačno, ali takva organizacija poslovnih aktivnosti često nije izvodljiva za većinu profesija.

Ako vas zanima koji narodi uspevaju najbolje da uklope svoj posao i slobodno vreme, pogledajte rezultate nove studije u nastavku. Parametri koji su uzimani u obzir prilikom rangiranja zemalja uključuju prosečan broj radnih sati nedeljno, dužinu godišnjeg odmora, procenat stanovnika koji imaju neometan san tokom noći, dužinu životnog veka i osećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Ko je na vrhu?

Luksemburg je zemlja koja se nalazi na samom vrhu, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kome poslodavci nagrađuju zaposlene sa više godišnjeg odmora što su starije životne dobi. Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u proseku 36 dana plaćenog godišnjeg odsustva. Austrija i Danska zauzimaju drugo i treće mesto. Obe zemlje daju radnicima minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje. Što se ostalih tiče, ovo su zemlje čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu:

  • Luksemburg
  • Austrija
  • Danska
  • Norveška
  • Finska
  • Švedska
  • Francuska
  • Belorusija
  • Holandija
  • Švajcarska

Velika Britanija je na 17. mestu zahvaljujući razumnom prosečnom radnom vremenu od 36 sati nedeljno, relativno visokom životnom veku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da spavaju u proseku 7,5 sati tokom noći što je dobar rezultat. Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na 87. mestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopšte nisu garantovani plaćeni dani godišnjeg odmora, a deo populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tokom noći. Sa druge strane, Kina, Meksiko i Malezija nisu pokazali zavidne rezultate i izuzetno su loše rangirani,  jer se u sve tri zemlje radi u proseku 46 sati nedeljno. S obzirom da je radno vreme znatno duže, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena. Međutim, to uopšte nije slučaj, jer se u Kini dobija svega 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading