Ovako je nastao DŽOKER! Omiljeni filmki negativac i Betmenov neprijatelj broj 1

Autor: Republika

Razonoda

24.10.2019

06:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelena kosa, bledo bela koža, zao i manijakalni osmeh su obeležja filmskoh antijunaka Džokera. Inspiracija za ovaj lik nalazi se u nemačkom nemom "ekspresionističkom" filmu "Čovek koji se smeje".

Foto: pixabay.com
Džoker je postao standard na maskembalima

Betmenov neprijatelj broj 1 pretrpeo je evoluciju karaktera koja traje skoro 80 godina koja je počela pomenutim nemim filmom. Po rečima Betmenovog tvorca Boba Kejna, nemački glumac Konrad Vajd je bio inspiracija za Džokera od samog početka.

Bil Finger, Bob Kejn i Džeri Robinson su davne 1940. godine napravili svoje skice antiheroja. Ne zna se tačno ko je zapravo kreirao Džokera, ali je činjenica da je njegovo rođenje bilo plod ukrštanja džokera sa karti za igranje i lica Konrada Vejta iz filma "Čovek koje se smeje".

Pomenuti film je baziran na istoimenom romanu francuskog književnika Viktora Igoa. U filmu, kralj Džejms Stjuart II naređuje da se lice mladića Gvinplejna preoblikuje i dobije groteskan izgled. Razlog za ovu torturu je to što je mladićev otac uvredio vladara i zbog toga dobio smrtnu kaznu, a koja kralju nije bila dovoljna odmazda pa je se svetio i njegovoj porodici. Gvinplejn zatim postaje putujući glumac i za novac pokazuje svoje unakaženo lice, a u međuvremenu se zaljubljuje u Deu koja je slepa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading