Najnovije istraživanje: Starije sestre često deblje

Autor:

Razonoda

19.10.2019

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Starije sestre su češće teže, odnosno imaju veći indeks telesne mase (BMI) i sklonije su tome da budu gojazne, zaključili su stručnjaci pošto su proučavali 13.406 parova sestara u Švedskoj od 1991. do 2009. godine.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pri rođenju su starije sestre uglavnom bile nešto lakše od mlađih, ali kada su odrasle, imale su prosečno 2,4 odsto veći indeks telesne mase. Uz to, otkrili su da one starije imaju 29 odsto veću šansu da tokom života nagomilaju višak kilograma, te čak 40 procenata veći rizik od razvoja gojaznosti. Postoji nekoliko teorija zašto je to tako. Jednu takvu teoriju je razvio profesor Vejn Katfild s instituta Ligins na Univerzitetu u Oklandu.

On smatra da su krvni sudovi, koji opskrbljuju fetus hranljivim materijama, nešto tanji u slučaju prve trudnoće. Kao posledica toga, kaže, postoji mogućnost smanjenja opskrbe hranljivim materijama, a to povećava šansu od skladištenja viška masti. Rezultat toga je manje efikasan insulin kasnije u životu.

Drugu teoriju razvila je dr Marija Penez Njujorka. Ona je primetila da su majke sklone da previše hrane prvo dete "kako bi bilo zdravo", a takve prehrambene navike mogu da se zadrže kod deteta tokom celog života. Rivalstvo među braćom i sestrama još je jedna teorija. Moguće je da se starija sestra na neki način takmiči s mlađom za hranu u kući.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading