(VIDEO) Samo za one sa jakim stomakom: Pronađen je najveći daždevnjak na svetu, i izgleda baš gadno

Autor: Informer, Republika

Razonoda

20.09.2019

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istorija kineskih džinovskih daždevnjaka je prilično zbunjujuća. Prvi predlog više vrsta predstavljen je pre gotovo 100 godina, kada je neobični daždevanjak iz južne Kine doveden u zoološki vrt u Londonu 20-ih godina prošlog veka.))

RepublikaFoto: youtube.com/Animal Planet
Novootkrivena vrsta neman

Koristeći DNK iz 17 istorijskih uzoraka prikupljenih početkom 20. Veka, uključujući i originalnog "neobičnog" daždevnjaka koji je preživeo u zoološkom vrtu 20-ih godina (i od tada živi, odnosno čuva se u muzeju), naučnici su uspeli da potvrde novu vrstu.

Kako navodi časopis Ecology and Evolution, autori su otkrili da su se sve tri vrste razlikovala od zajedničkog pretka od pre 3,1 i 2,4 miliona godina.

Sa novom klasifikacijom, istraživači su shvatili da moraju da preispitaju titulu najvećeg vodozemca na svetu.

Životinja dugačka 1,8 metara koja je ulovljena 1920-ih godina je najveći poznati prijavljeni džinovski daždevnjak iz Kine, a istorijski je tumačen kao primerak vrste A. Davidanius, jer se smatralo da sve kineske životinje predstavljaju ovu vrstu”, rekao je profesor Samjuel Turvej iz ZSL-a. "Međutim, ova ogromna životinja je potencijalno primerak Andrias sligoi-a, a ne davidianusa, na osnovu geografskog položaja (ulovljena je na jugu Kine)."

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading