Jezivo otkriće naučnika: Tela se pomeraju godinu dana posle smrti

Autor: blic.rs

Razonoda

19.09.2019

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tela umrlih se pomeraju prvih godinu dana nakon smrti - otkrili su naučnici, a forenzičari ističu da je to podatak koji u budućnosti može da im značajno pomogne u radu, navodi "Sajens alert".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici Australijskog istraživačkog centra za proučavanje posmrtnih ostataka, koji lokalno stanovništvo zove "farmom tela", snimali su 17 meseci leševe u raspadanju i uočili kako su se oni pomerali tokom čitavog perioda.

Oni su otkrili da se ruke znatno pomeraju - one su na početku bile uz telo da bi završile sa strane.

Naučnici su očekivali neke posmrtne pokrete u vrlo ranim fazama raspadanja, ali ih je iznenadilo da su se leševi pomerali za sve vreme snimanja.

Istraživači veruju da pokreti nastaju zbog procesa raspadanja, pri čemu se telo mumificira, a ligamenti isušuju.

Ova saznanja mogla bi biti od velike koristi u istragama nerazjašnjenih smrtnih slučajeva, jer su do sada forenzičari pretpostavljali, osim ako nije bilo dokaza da su telo pomerale životinje ili ljudi, da je položaj otkrivenog tela isti onaj koji je bio i u trenutku smrti.

Studija o ovoj pojavi još nije službeno objavljena, osim na nekim naučnim portalima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading