(VIDEO) Znate li kakve veze PROFESIONALNI ČITAČI KNJIGA imaju sa KUBANSKIM CIGARAMA?

Autor: National geographic

Razonoda

16.09.2019

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kuba je svetski poznata po svojim cigarama, a priča o njihovoj proizvodnji poprilično je zanimljiva.

Foto: youtube.com/Great Big Story

Kubanske cigare su doživele svoju ekspanziju devedesetih godina prošlog veka, zahavaljujući medijskoj pažnji. Pored toga što se proizvode od kvalitetnih sirovina, u izradu svake cigare se ulaže mnogo pažnje. 

Mali broj ljudi zna da su kubanske cigare dobile imena po delima Alekandra Dime i Vilijema Šekspira. Razlog tome je i tradicija čitanja knjiga u fabrikama cigara.

Naime, sve je počelo 1865. godine. Najpre u Havani, a potom i širom ove ostrvske države, radnici su odlučili da zaposle profesionalne "čitače" koji bi i im u prostorijama fabrike, tokom radnog vremena, čitali naglas. Radnici su stvorili ovo posebno radno mesto kako bi sate monotonog rada ipunili hranom za duh, da se informišu i uposle um.

Čitač nije mogao biti svako. Potencijalni kandidat je morao imati savršenu dikciju i da bude u stanju da izvede tri različite uloge. Čitač je sedeo na uzdignutoj platformi kako bi ga svi čuli i čitao sadržaj koji bi radnici sami birali. Opus tekstova se kretao od dnevnih novina, časopisa, preko stručne literature do književnih dela.

Radnici su često zaustavljali manufakturu i aplauzom ispratili čitače. Aktivno su učestvovali, komentarisali i obrazovali o filozofskim idejama i porukama dela.

Danas se tradicija nastavlja, zabavlja, inspiriše i objedinjuje generaciju za generacijom fabričkih radnika. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading