Da li su žene bolje u multitaskingu? Naučnici ponudili odgovor

Autor: B92, Republika

Razonoda

20.08.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema autorki istraživanja Patriciji Hirš sa Univerziteta u Ahenu, oba pola su radila sporije i nepreciznije kada je trebalo da obave dva zadatka u isto vreme.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Žene nisu bolje od muškaraca u istovremenom obavljanju više zadataka, zaključak je nove studije nemačkih naučnika.

Zadaci su uključivali brojke i slova, bili su postavljeni tako da su mogli da istaknu razlike među polovima, a ispunjavalo ih je po 48 žena i muškaraca.

Premda navode da su ranije studije došle do drugačijih rezultata, nemački naučnici kažu da u njihovoj nije bilo razlika među polovima. U nekim su slučajevima bolje su bile žene, u drugima muškarci.

- Naši rezultati ne potvrđuju široko rasprostranjenu predrasudu da su žene u multitaskingu bolje od muškaraca - objavili su naučnici u časopisu Plos One.

Hirš je kazala da su ispitivali tri svakodnevne kategorije: poboljšanje radne memorije, prebacivanje sa jednog zadatka na drugi i filtriranje nepotrebnih informacija. Tim priznaje ograničenja istraživanja.

- Iz naše studije ne mogu da se izvuku zaključci o razlikama među polovima u drugim multitasking situacijama - kazala je Hirš.

Neuropsiholog sa ciriškog univerziteta Luc Janeke, koji je učestvovao u istraživanju, kaže da razlike među polovima u evolutivnom smislu ne bi bile logične.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Nema genetskog razloga za pretpostavku da je žena pre 150.000 godina bila bolje programirana za multitasking od muškarca. To je potpuno nerazumno - rekao je Janeke.

- Multitasking je nešto u čemu su ljudi krajnje loši, jer je njihov mozak koncipiran tako da se koncentriše na jednu stvar - rekao je on.

Janeke je istakao i opšti problem sa prethodnim istraživanjima.

- Mnogo se izveštavalo o onima u kojima su ustanovljene velike razlike, a o onima u kojima takvih razlika nije bilo često nije pisao niko - reka je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading