Neverovatno: Naučnici imaju način da parovi izaberu pol deteta

Autor: Informer, Republika

Razonoda

15.08.2019

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su razvili novu tehniku razdvajanja sperme koja bi u budućnosti mogla omogućiti parovima koji koriste proces medicinski potpomognute oplodnje da biraju pol deteta, piše Science Alert.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Otkrili su jednostavnu metodu za odvajanje sperme s X hromozomom od one s Y hromozomom.

Naime, kod sisara, ali i kod mnogih drugih životinja, ženke imaju XX hromozome, a mužjaci XY. Kad ženka stvori jajnu ćeliju, ona će imati samo jedan od dvaju X hromozoma, nikad Y. No muška sperma ima jednak udeo “plivača“ koji nose X i Y hromozome, a japanski genetičari su izgleda osmislili metodu s kojima ih mogu razvrstati.

Naime, koristeći se hemikalijom resiquimod, usporili su spermije s X hromozomom i izdvojili ih. Kada su pri oplodnji koristili tu sporiju spermu, dobili su leglo s 80% ženki, a kada su koristili bržu, leglo s 90% mužjaka.

Iako ova tehnika još nije savršeno razrađena i ne nudi stopostotnu sigurnost, ona ipak daje vrlo dobre rezultate za tako jednostavnu i jeftinu metodu odabira pola.

- Upotreba ove metode pri ljudskoj reproduktivnoj tehnologiji je spekulativna i neistražena te uključuje značajne etičke probleme, nepovezane s efikasnošću ove tehnike - rekao je reproduktivni biolog Masajuki Šimada sa univerziteta Hirošima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading