(VIDEO, FOTO) Astronom snimio udarac meteora u Jupiter: Da li će posle ovoga ostati ožiljak?

Autor: b92.net

Razonoda

11.08.2019

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj astronoma amatera usmerio je ovih dana teleskope prema nebu kako bi videli Jupiter i njegove karakteristične pruge ili čak snimili Veliku crvenu pegu, s obzirom na to da Jupiter ovih noći krasi nebo nad severnom hemisferom.

Foto: pixabay.com

Ali jedan od njih uspeo je da snimi prizor koji retko može da se zabeleži, eksploziju u gornjim slojevima atmosfere ove divovske planete. Udar meteora u Jupiter snimio je 7. avgusta Itan Čapel iz Teksasa i objavio ga na Tviteru.

"Snimao sam noćas Jupiter. Ovo jako podseća na blesak prilikom udara“, napisao je on na Tviteru.

"Usmerio sam teleskop prema nebu i gledao Perseide kada se to dogodilo, tako da nisam ni primetio blesak", rekao je Itan.

"Eksploziju sam uočio tek nakon obrade snimka u softveru Detect, koji je posebno dizajniran za pronalaženje takvih bleskova", objasnio je.

 

 

Postoji mogućnost da je ovaj udar ostavio ožiljak na Jupiteru koji će kasnije moći da se analizira drugim instrumentima, piše "Science Alert". Prema prvim izveštajima, radi se o premalom objektu za stvaranje dugotrajnijeg ožiljka, ali nikad se ne zna. Očigledno je meteor bio dovoljno veliki da se ovakav događaj snimi sa Zemlje.

Udari meteora vrlo visokog sjaja nisu tako redak slučaj na Jupiteru. Prilično su česti i na Zemlji, samo je naša planeta manje privlačna meta u gravitacionom smislu od Jupitera, pa se takvi događaji dešavaju ređe.

 

 

Prema studiji iz 1998. godine, verovatnost da će neki objekat udariti u Jupiter je između 2.000 i 8.000 puta veća od mogućnosti udara u Zemlju. Ali to ne znači da se tako nešto lako može uočiti, a mala je i verovatnoća da se zabeleži trenutak udara, odnosno eksplozije.

"Radi se o brzom događaju, sve traje nekoliko sekundi“, rekao je astronom Jonti Horner sa Univerziteta Južni Kvinslend u Australiji.

- Možda to ne biste ni primetili da gledate kroz teleskop. Često takvi događaji prođu neopaženo, a polovina njih dogodi se na drugoj strani planete - dodao je Horner.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading