Uskoro spektakl na nebu: Omiljeni prirodni fenomen mogla bi da pokvari jedna stvar, ipak zamislite želju!

Autor: novosti.rs

Razonoda

09.08.2019

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U noći između 12. i 13. avgusta imaćemo prilike da uživamo u meteorskoj kiši, mada bi kompletan užitak mogao da "pokvari" pun Mesec, pa će meteorska kiša biti teže vidljiva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ipak, nemojte preskočiti da i ovog avgusta zamislite želju.

Perseidi su, zapravo, ostaci komete 109 P/ Swift-Tuttle koja je otkrivena daleke 1862. godine. Naša planeta na svom putu oko Sunca svake godine prolazi kroz ove ostatke. 


Meteorska kiša jedna je od najpopularnijih astronomskih pojava. Mali kamen iz svemira pod određenim uglom uranja u Zemljinu atmosferu u kojoj se dezintegriše uz ogromno oslobađanje energije koju mi na Zemlji vidimo kao svetlosnu pojavu. Popularnost određene periodične kiše meteora zavisi od broja meteora koje možemo videti tokom maksimuma.


Zahvaljujući činjenici da se Perseidi pojavljuju leti, pa ih je najlakše i videti, spadaju u najpoplarnije, iako nisu jedini.

Ove godine, ipak, pun Mesec će na nebu zasijati 15. avgusta, a nedelju dana pre toga postaje sve sjajniji i dominantniji. U noći vrhunca Perseida, on će biti osvetljen 92 odsto, što će učiniti sve, osim najvećih zvezda, teško uočljivim, piše "Biznis insajder".

Meteorska kiša, inače, traje od 24. jula i očekuje se da će se u noći vrhunca na nebu videti 60 meteora u jednom satu.

U noći između 12. i 13. avgusta, posle ponoći, potražite ih na severoistočnom delu neba, mada se mogu pojaviti bilo gde. 

Možda ih neće biti 60 u "jatu", ali ako ih bude i 20 dovoljno je da se zamisli želja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading