Šok! Otopilo se preko 50 odsto leda na Grenlandu

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

03.08.2019

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toplotni talas koji je pre nedelju dana srušio rekorde visokih temperatura u pet evropskih zemalja sada je nad Grenlandom i ubrzava topljenje ostrvske ledene ploče uzrokujući velike gubitke leda na Arktiku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Grenland, najveće ostrvo na svetu, je polu-autonomna danska teritorija između Atlantskog i Arktičkog okeana, a 82 odsto površine je prekriveno ledom. Područje ledene ploče Grenlanda koje pokazuje naznake topljenja svakodnevno raste i dostiglo je rekordnih 56,5 odsto za ovu godinu u sredu, saopšteno je iz Danskog meteorološkog zavoda, prenosi AP.

Do topljenja je došlo zbog dolaska istog toplog vazduha iz Severne Afrike i Španije koji je "rastopio" evropske gradove prošle nedelje, postavljajući državne rekorde za temperature u Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji i Britaniji. Iako će temperature na Grenlandu pasti do kraja ove nedelje, topljenje verovatno neće uskoro prestati, prenosi agencija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading