Brutalno! Ovoliko para je engleska kraljica potrošila prošle godine!

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

29.07.2019

06:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska kraljica Elizabeta II je prošle godine potrošila 47,4 miliona funti na kraljevsko osoblje, održavanje domaćinstva, putovanja i ostalo. Ali, popularnost kraljevska porodica je engleski brend zahvaljujući kome dobro zarađuju i država i plemstvo, piše Poslovni dnevnik pozivajući se na Biznis insajder.

Kraljica Elizabeta

U 2017. godini izračunato je da je kraljevska porodica doprinela britanskoj ekonomiji s 1,8 milijardi funti, uključujući 550 miliona funti od turizma. Ali kraljevsko domaćinstvo je skupo za održavanje i kraljica Elizabeta II ne štedi na sebi.  Jedan od glavnih izvora prihoda kraljevske porodice su državna izdvajanja, tzv. Suvereign Grant.

Njima se finansiraju kraljičine službene dužnosti, uključujući putovanja, zabave i održavanje palate. Suvereign Grant je javni novac, mada ne izdvaja baš svaki poreski obveznik deo za njega. On se finansira s profitom iz nekretnina i portfolija vrednog 13 milijardi dolara, tzv. Crown Estate, u prevodu Poseda Krune, koji je tehnički u vlasništvu vladajućeg monarha. Ali kraljevska porodica ne zadržava sav profit od tih prihoda, jer on prvo ide u državnu kasu, koja potom isplaćuje porodicu putem tzv. Suvereign Grant.

Iduće decenije kraljica će primiti po 25 posto profita od kraljevskog poseda svake godine, što je povećanje od 15 posto od količine koju je prethodno dobijala, a u ovoj godoni iznosiće oko 82 miliona funti. To povećano izdvajanje najviše će da ode na obnovu Bakingamske palate. Ako bi se taj novac raspodelio na malo više od 66 miliona Britanaca, to bi značilo da će ih kraljevska porodica koštati malo više od funte po glavi stanovnika.

To nije sav novac koji dobija i ima kraljica - izračunati njeno bogatstvo nije lako, budući da nije dužna da razotkriva svoje privatne račune.  Nedavna procena je bila da vredi oko 370 miliona funti, skoro pola milijarde dolara, preneo je Poslovni dnevnik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading