Dramatičan apel stručnjaka: Ovo što se sada dešava s vremenom nije zabeleženo 2.000 godina!

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

26.07.2019

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brzina i opseg globalnog zagrevanja u današnje vreme nadmašuju sve što je dosad zabeleženo u proteklih 2.000 godina, tvrde naučnici.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istovremeno pokazuju da se poznati istorisjki događaji poput "malog ledenog doba" ne mogu uporediti s nivoom globalnog zagrevanja viđenog u proteklom veku, piše BBC.

Istraživanje pokazuje da je trenutni nivo zagrevanja viši nego ijedan ranije zabeležen.

Naučnici kažu kako je ovo pokazatelj da mnogi od argumenata koje su ranije koristili klimatski skeptici više ne vrede.

KLIMATSKA ISTORIJA SVETA 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici dele klimatsku istoriju sveta iz poslednjih nekoliko vekova u nekoliko velikih era, od "toplog rimskog razdoblja" koje je trajalo od 250. do 400. godine naše ere kada je vreme širom Evrope bilo neobično toplo, do "malog ledenog doba" i opadanja temperatura od 14. veka nadalje.

Neki su ove događaje smatrali dokazima da se svet zagevao i hladio u više navrata kroz vekove, te da je zagrevanje prisutno od Industrijske revolucije samo deo tog procesa i nije razlog za brigu.

Nova istraživanja su pak ozbiljno uzdrmala valjanost ove teze. Naučni timovi rekonstruisali su klimatske uslove od poslednjih 2.000 godina koristeći se pokazateljima klimatskih promena poput godova, korala i jezerskih taloga. Došli su do zaključka da se ništa od navedenog nije dogodilo na globalnom nivou.

Takođe su utvrdili da je "malo ledeno doba" bilo najjače na području Tihog okeana u 15. veku, a u Evropi dva veka kasnije. Ranija razdoblja velikog porasta ili pada temperatura nikad nisu zahvatila više od polovine zemaljske kugle u isto vreme.

"Toplo srednjovekovno razdoblje" koje je trajalo od 950. do 1250. godine nije zahvatilo više od 40% Zemljine površine

Današnje zagrevanje prisutno je u ogromnoj većini naše planete. - Najtoplije razdoblje u protekla dva milenijuma bilo je u 20. veku i zahvatilo je 98 % planete - stoji u jednom od  izveštaja.

- Ovo pruža konkretne dokaze da je globalno zatogrevanje uzrokovano ljudskim delovanjem prouzrokovalo nikad ranije viđene promene ne samo u porastu temperatura, već i u njegovom prostornom razmeštaju u proteklih 2.000 godina - dodano je.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

26.07.2019 07:42

Dobro je kad i apeluju,da li preduzimaju konkretne poteze i da li taj apel stiže do mozgova koji doprinose promeni klime.Ne shvaram da se ponašaju kao da neće imati potomstvo.