Od Tutankamonove kletve strahuje ceo Egipat: Misteriozne smrti se dešavaju oko njegove mumije

Autor:

Razonoda

23.07.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mumija egipatskog faraona Tutankamona trebalo bi da se preseli iz Luksora u Kairo, ali je ona toliko krhka da bi se mogla dodatno oštetiti. Osim toga, legenda kaže da je faraon prokleo svakog ko bude na bilo koji način remetio njegov mir, pa su Egipćani u velikom strahu da ih za života ne stigne Tutankamonova kletva.

RepublikaFoto: facebook.com/Discovery Channel UK
Tutankamon

Arheolozi su zabrinuti zbog planova da se mumija prebaci iz grobnice u Dolini kraljeva na jugu Egipta u glavni grad, gde bi trebalo da bude izložena u novom muzeju. Zbirka blaga zlatnog faraona trebalo bi da bude glavna atrakcija novog Velikog egipatskog muzeja, koji će biti otvoren iduće godine kod piramida u Gizi.

Tutankamon bi uskoro trebalo da krene na svoje poslednje putovanje do Kaira, ali su naučnici izričito protiv toga. Oni kažu da je 3.000 godina stara mumija toliko krhka da je ne bi trebalo transportovati iz Luksora, gde se u kontrolisanim uslovima čuva u staklenoj kutiji u grobnici. Oni su zabrinuti da bi mumija, koja je već slomljena na nekoliko mesta, mogla još više da bude oštećena.

Pored ove brige, Egipćane muči i Tutankamonovo prokletstvo koje će stići svakog ko bude ugrožavao njegov spokoj, jer upravo ova kletva plaši mnoge već čitav vek.

Deset godina trajala obnova

RepublikaFoto: instagram.com/travellingthroughtheworld
Foto: Ilustracija

Konzervatori su u januaru ove godine završili obnovu faraonove grobnice, koja je trajala ukupno deceniju. Inače, britanski arheolog Hauard Karter otkrio je 1922. masovnu grobnicu faraona iz 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru, koja je bila netaknuta. U njoj se nalazilo oko 5.000 predmeta, među kojima i Tutankamonova grobnica.

Naime, pre skoro tačno 100 godina otkrivena je njegova grobnica, a onaj ko je finansirao istraživanje, lord Karnarvon, ubrzo nakon otvaranja grobnice je umro. Njega je tada ujeo komarac, a onda je on to mesto posekao tokom brijanja. Nakon toga rana se inficirala, što je prouzrokovalo njegovu iznenadnu smrt, a i lordov brat umro je od sepse posle jedne operacije. Od tada se proširila priča o Tutankamonovoj kletvi, a da u svemu tome ima istine, potvrdilo se i kada je izvesni Džordž Džej Guld I posle posete grobnici ubrzo dobio groznicu i preminuo.

19 godina je imao Tutankamon kad je umro

Opasnost od prenošenja grobnice vreba i iz nje same jer se u njoj nalaze insekti, buđ i bakterije, koje na tom mestu borave i po hiljadu godina. Egiptolog Univerziteta u Filadelfiji Dženifer Vagner potvrdila je da mumije koje se nalaze u grobnicama imaju buđ, a među njima se mogu naći i one koje su veoma opasne, kao što su Aspergillus niger i Aspergillus flavus.

ČINJENICE

RepublikaFoto: twitter.com/TRT World
Tutankamon

Počeo da vlada sa devet godina

- po rođenju je nazvan Tutankaton

- nije sigurno ko su mu bili roditelji

- počeo da vlada kao devetogodišnji dečak

- vladao je Egiptom između osam i deset godina u 14. veku p. n. e.

- pretpostavlja se da je umro kad je imao samo 19 godina

- bio je oženjen za Ankesenpaton

- od dece je imao dve mrtvorođene ćerke, čije su mumije pronađene u njegovom grobu

- Upravo ovi toksini mogu biti smrtonosni za ljude slabijeg imuniteta. Oni mogu izazvati reakcije kao što su zgrušavanje krvi ili krvarenje u plućima - tvrdi Vagnerova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading