Ovaj ogroman grad uskoro neće postojati jer će potonuti

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

21.07.2019

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procenjuje se da će čak 95 posto regije na severu biti pod vodom do 2050. godine

Foto: youtube.com/ BBC
Džakarta

Zamislite da vam kažu kako vaša kuća, zgrada, grad u kom živite neće postojati za nekoliko decenija jer će biti pod vodom? Sa time se suočavaju stanovnici Džakarte u Indoneziji, koji tone brže nego bilo koje mesto na svetu, pod teretom brzog rasta.

Stručnjaci procenjuju da grad tone do 25 centimetara godišnje, a pritom ga i more guta. Procenjuje se da će čak 95 posto regije na severu biti pod vodom do 2050. godine.

Džakarta, dom za 34 miliona ljudi, je prenaseljen, i delimično se prepušta težini prekomernog razvoja.

Međutim, glavni uzrok potonuća je što 60 odsto stanovnika i preduzeća povlači vodu pravo iz zemlje, jer vladina infrastruktura nije održala korak sa rastom.

- Nekoliko delova u Džakarti je već potopljeno oko četiri metra, a u budućnosti možda budemo imali još dva ili tri metra više - kaže stručnjak sa instituta za tehnologiju Heri Andreas.

U selu Kapuk Teko, deca se zabavljaju na splavu umesto na igralištu, groblje je nestalo, a kuće se podupiru stubovima kako bi se izborile sa dva metra vode.

RepublikaFoto: youtube.com/ BBC
Voda preti da proguta čitav grad

Jedan stanovnik Bang Jih rekao je da je tokom poplava, koje su češće i obimnije nego ikada, njegova porodica prisiljena da pređe na drugi sprat kuće, ali mnogi meštani ga nemaju.

55-godišnjak živi u strahu da će se neko od njegovih unuka udaviti u vodi koja okružuje kuću.

Vlada Indonezije obećala je veliki novac za vodovodnu infrastrukturu, ali istraživači kažu da vreme ističe.

- Potrebno nam je najmanje 10 godina da promenimo podzemne vode u površinske i da konačno zaustavimo potonuće - rekao je profesor Andreas.

Vlada takođe ima hrabar plan da napravi novi glavni grad na drugom ostrvu u pokušaju da ublaži mnoge izazove Indonezije zbog brzog rasta.

To je ideja o kojoj se raspravlja decenijama, ali sadašnji ministri su sigurni da će to učiniti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading