Zbog ugljen-dioksida u okeanima zemlja je na ivici izumiranja

Autor: RTS, Republika

Razonoda

11.07.2019

06:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupljanje ugljen-dioksida u okeanima, za koje nema naznaka da će prestati usled čovekovog upornog sagorevanja fosilnih goriva, može da pokrene hemijsku reakciju na Zemlji koja je u prošlosti prethodila masovnim izumiranjima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Profesor geofizike Danijel Rotman sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) objavio je novo istraživanje o tome da se da nivo ugljen-dioksida približava tački koja može da pokrene ekstremnu acidikaciju (povećanje kiselosti) okeana, slično onom koje je doprinelo velikom izumiranju na prelazu iz perma u trijas pre 250 miliona godina.

Rotman već nekoliko godina radi na simuliranom modelu, u okviru kojeg dodaje ugljen-dioksid okeanima, a otkrio je da se kada se taj gas doda već stabilnom morskom okruženju dešava samo privremena acidifikacija.

Međutim, kada se ugljen-dioksid konstantno dodaje okeanima, poput onoga što čovečanstvo radi u sve većim količinama još od kasnog 18. veka i Industrijske revolucije, model okeana dostigao je tačku koju su na MIT nazvali "kaskadnom hemijskom reakcijom", koja je uslovila ekstremno povećanje kiselosti okeana i pogoršanje efekta globalnog zagrevanja.

U proteklih 540 miliona godina, ovakve hemijske reakcije su se dešavale nekoliko puta.

Najznačaniji slučajevi odigravali su se tokom četiri od pet velikih izumiranja, a danas okeani apsorbuju mnogo više ugljen-dioksida nego pre velikog izumiranja na prelazu između perma i trijasa, tokom kojeg je nestalo 90 odsto živog sveta.

- Planeta trenutno stoji na litici iznad bezdana - rekao je Rotman za MIT njuz.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje, koje je sprovedeno u saradnji sa Nasom i američkom Nacionalnog naučnom fondacijom, takođe navodi da uprkos tome što ljudska aktivnost emituje ugljen-dioksid u vazduh i okeane stotinama godina, za razliku od hiljada koliko je bilo potrebno vulkanskim erupcijama i drugim događajima da dovedu do masovnih izumiranja, rezultat će biti isti.

- Jednom kada pređemo prag, kako smo došli do njega više neće biti važno. Kada dođemo do te tačke, onda Zemlja preuzima stvar u svoje ruke - istakao je naučnik.

Čitava studija biće objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading