(FOTO) NASTANE MRAK I ZASTANE DAH! Prirodni fenomen kakav se retko viđa - potpuno pomračenje sunca!

Autor: Republika

Razonoda

03.07.2019

07:56 >> 08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na hiljade posmatrača okupilo se juče u Južnoj Americi kako bi svedočili retkoj pojavi - poptunom pomračenju Sunca, javlja BBC.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pomračenje sunca

Krenuvši iz smera Tihog okeana, pojas vidljivog pomračenja protezao se preko Čilea i Argentine, te su ovaj spektakl mogli da posmatraju i snimaju lokalni entuzijasti i najmoćniji teleskopi na svetu.

Gledaoci ovog prirodnog fenomena mogli su da uživaju u svim fazama potpunog pomračenja koje su praćene neverovatnim svetlosnim efektima. Videli su Bejlijeve bisere, sjajni izlomljeni svetlosni prsten oko Mesečeve ploče koji nastaje zbog geografskih uzvišenja, odnosno brda i planina na Mesecu, i fenomen Dijamatski prsten koji obeležava početak i kraj potpunog pomračenja.

- Pomračenje Sunca vas u potpunosti očara. Problem je jedino što vam se čini, bez obzira koliko dugo traje, kao da je sve gotovo za desetak sekundi. Želite da povičete: Vrati se, vrati se, nisam još gotov sa snimanjem - rekao je astronom Patrik Mekarti.

Astronom Patrik Mekarti, potpredsednik projekta visokog teleskopa Magelan (GMT), koji se gradi u pustinji Atakama u Čileu, rekao je kako je promatranje pomračenja Sunca izvanredan osećaj.

- Boje postaju plave, senke se menjaju i sve na zemlji izgleda drugačije. Kao da svet postaje tamniji i gubi svoje raznolike boje - dodao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading