U Iraku iz vode izronila palata od pre 3.500 godina

Autor: Tanjug

Razonoda

30.06.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palata stara 3.400 godina izronila je iz rezervoara u kurdistanskoj oblasti u Iraku nakon što je nivo vode opao zbog suše.

Otkriće ruševina u rezervoaru Mosul Dam na obalama reke Tigar pokrenulo je spontano arheološko iskopavanje koje će doprineti novim saznanjima o Mitanskom carstvu, jednoj od najmanje istraženih imperija drevnog Bliskog istoka, saopštio je kurdsko-nemački tim istraživača, prenosi CNN.

- Ovo je jedno od najvažnijih arheoloških otkrića u regionu u poslednjih nekoliko decenija - rekao je kurdski arheolog Hasan Ahmed Kasim.


Ivana Puljiz, arheolog sa Instituta za bliskoistočne studije na Univerzitetu u Tibingenu, opisuje palatu otkrivenu u gradu, poznatu kao Kemune, kao pažljivo dizajniranu zgradu sa zidovima od blata visine do dva metra.

Deset glinenih ploča ispisanih klinastim pismom takođe su otkrivene i poslate u Nemačku na prevod.

Arheolozi su prvi put postali svesni ove lokacije 2010. godine kada su vodostaji bili niski, ali ovo je prvi put da su mogli da izvrše iskopavanja na lokalitetu.

Tim je takođe pronašao zidne slike u nijansama crvene i plave boje, koje su verovatno bile uobičajena pojava u palatama u to vreme, ali su retko pronađene očuvane.

- Otkrivanje zidnih slika u Kemunu je arheološka senzacija - rekla je Puljiz.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading