(VIDEO) 7 stvari koje niste primetili u poslednjoj epizodi "Igre prestola", a nisu kafe

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

08.05.2019

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Igra prestola" nam je u poslednjoj epizodi otkrila da Bren ne samo može da vidi budućnost, nego i da putuje kroz nju i vraća se sa suvenirima. A glavno otkriće budućeg Vesterosa za Brena je, baš kao i za mnoge Beograđane - Starbaks. Teško da je neko zaista "zaboravio" da skloni kartonsku čašu, no čak i kada izuzmemo plasman robe, ostaje mnogo detalja koje pri prvom gledanju promaknu čak i najvernijim fanovima.

RepublikaFoto: twitter.com/Istok Pavlović
Igra prestola

Izdvojili smo 7 trenutaka koje ste možda propustili.

U ovoj epizodi pojavili su se glavom i dugom bradom glavni krivci za sve ono što fanovima smeta u seriji "Igra prestola", ali ujedno i za mnogo toga što u njoj vole.  Producenti Dejvid Beniof i Den Vajs zapravo su dva divljanina sa kojima Tormund priča tokom gozbe.

 

 

I MI SMO TEBE VIDELI KAKO JAŠEŠ TU STVAR

Tormund Denu i Dejvu priča kako je video Džona kako „jaše onu stvar“, misleći naravno na zmaja.Svi su se usredsredili na njegovo pitanje: „Ko bi drugi jahao zmaja, osim ludaka ili kralja?“ i to tumačili u kontekstu Targarijena i odnosa Deni i Džona.

No, odgovor na ovo pitanje je – ti, Tormunde, kao i Džora, Pseto i Berik. U 6. epizodi 7. sezone njih Deni na leđima zmaja spašava od Noćnog kralja i vojske mrtvih. Scenario u ovom detalju nije bio dosledan.

LEJDIS MEN

No u jednoj stvari scenario je stvarno ostao sebi veran: Smotani Podrik je glavni baja u Vestrosu. Ne samo što su prostituke odbile da mu naplate svoje usluge, nego ovo žurku u Zimovrelu napušta sa dve devojke.

TVOJE IME NE ZVUČI POZNATO

Istu žurku Džendri napušta bez devojke, ali sa novom titulom i imenom Barateon. Sve da bi onda Arji rekao kako se više ne zove Džendri Rečni. No, njegovo kopilansko prezime je zapravo Vodeni, ono koje se dodeljuje deci rođenoj van braka u Kraljevoj luci i na Zmajkamenu. Znamo da je Džendrijeva (plavokosa) majka bila iz Kraljeve luke i da je on tu rođen. Taj detalj je fanove godinama vodio ka ideji da je Džendrijeva majka zapavo Sersei.

Usput, Brijena i Davos bi sada trebalo da budu zakleti Džendriju, kao vazali kuće Barateon.

PRINC KOJI BI MOGAO DA OTKRIJE KRALJA

Kuća Barateon se opet pojavila na mapi, baš kao i Dorna kojom sada vlada novi princ. Kako su peščane zmije ubile Dorana i Tristana Martela, neki čitaoci knjige se nadaju da je novi princ od Dorne Kventin Martel, drugi Doranov sin. No pošto u seriji o njemu nije bilo reči, male su šanse da žaba sedi u Sunčevom koplju. Mi mislimo da bi (barem za "Igru prestola") mnogo bolje rešenje bilo dai Dornom sada vlada porodica Dejn.

Ako se sećate, Artur Dejn, Jutarnji mač, bio je Regarov najbolji prijatelj i vitez koji se borio sa Nedom Starkom i Holandom Ridom ispred Kule radosti u Dorni. Ako neko može da posvedoči da su se Lijana i Regar venčali u Dorni, i da je Lijana u Dorni čekala Regarovo dete, to bi trebalo da bude dornska porodica Dejn. Njihova potvrda o Džonovom identitetu sigurno bi pila više vode nego Bren koji putuje kroz vreme i Sem koji čita dnevnik.

STVARI KOJE NE RADIMO ZBOG LJUBAVI

Lijana i Regar neizbežna su tema i ove epizode. Tirion Varisu na brodu kaže kako je toliko krvi proliveno samo zato što je Robert Barateon voleo nekoga ko nije voleo njega.

Ne, Tirione, ne. Bar bi ti trebalo da znaš istoriju. Rat nije počeo zato što je Roberta ostavila devojka koju voli. On nije ni znao da je Lijana zaljubljena u drugog. No, sve i da jeste, to u ovom svetu nije bitno. Brak Lijane i Roberta bio je politički savez dve kuće, bez obzira što Robert izgleda jeste voleo svoju verenicu. Setimo se kako je Valder Frej reagovao kada je Rob prekršio bračni savez. Seća li se iko Crvene svadbe?

Bilo da je oženjeni Regar oteo Lijanu ili da je ona otišla sa njim, to je bila ogromna uvreda i za Sever, i za Dornu.

Sansa u ovoj epizodi podseća da „muškarci iz njene kuće ne prolaze dobro na jugu“. To je zato što su muškarci iz njene kuće otišli u Kraljevu luku, ne da započnu rat, već da traže povratak Lijane. A ludi kralj Eris je ispekao Sansinog dedu Rikarda u njegovom oklopu, dok se Sansin stric Brendon zadavio omčom oko vrata, pokušavajući da dohvati mač, preseče omču i spase oca.

Rat je počeo jer je zemljom vladao ludi kralj koji je sam naterao porodice Vesterosa da se okrenu protiv njega, i koji je hteo da spali sve pred sobom. Savetnik jedne kraljice bi ovo morao uvek da ima na umu.

ZMAJEVI vs. ŠKORPIJE

Ogromni samostreli „škorpije“, čijim strelom Juron obara Regala, izgleda su dobili svoju ažuriranu verziju. Kako u prethodnoj sezoni Bron nije uspeo da njima obori celog zmaja, a u ovoj Juronu to polazi za rukom, izgleda da je Kajburn dodatno poboljšao to oružje.

Šteta što "Igra prestola" po ovom pitanju nije ispratila knjigu, jer nakon smrti Regala i Viseriona zmajevi ne deluju toliko zastrašujuće.  U knjizi su saznanja o njima tajanstvena ili nesigurna, ali ipak se iz njih može izvući da je koža zmaja tvrda kao kamen. Ne postoji strela, mač ili koplje koji mogu da je proburaze. Jedino gde su ranjivi jeste u oko, a potreban je stvarno hrabar strelac da zmaja pogodi u zenicu. Dakle, dok ovaj gleda pravo u njega. E to bi bila uzbudljiva scena.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading