I stari Grci imali "Fast fud"!

Autor: Novosti, Republika

Razonoda

30.04.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arheolozi su u antičkoj Pompeji otkrili termopolijum, tj. kiosk brze hrane gde su se služili napici i topla, gotova jela.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pre nego što je Vezuv razorio Pompeju, tamo je moglo da se prezalogaji "s nogu" u restoranu ukrašenim zidnom slikom morske nimfe. Vršeći iskopavanja na ovom antičkom lokalitetu, arheolozi su otkrili termopolijum, tj. kiosk brze hrane gde su se služili napici i topla, gotova jela. 

Ovaj termopolijum nalazi se na raskrsnici dve takođe nedavno otkopane ulice: Aleje srebrne svadbe i Aleje balkona i zapravo nije jedini takav lokal otkriven u Pompeji. Arheolozi znaju za oko 80 sličnih restorana, što pokazuje da su i stari Rimljani uživali u ukusnoj i lako dostupnoj hrani baš kao i savremeni ljudi.

Tačnije, oni su izmislili ulične tezge na kojima se prodaje hrana koja se može poneti.

- Iako su ovakvi objekti dobro poznati u Pompeji, otkrivanje novih, zajedno sa predmetima karakterističnim za trgovinu a time i za svakodnevni život, pomažu istraživačima da nauče više o svakodnevici ovog drevnog grada - izjavila je Alfonsina Ruso, privremena direktorka Arheološkog parka Pompeja, institucije koja vrši ovo istraživanje. Iskopavanje je deo projekta ''Velika Pompeja'' koji otkriva i proučava slabo istraženo područje unutar grada.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bila je brza, ali sigurno nije bila kao ova danas

Jedna interesantna slika na zidu termopolijuma privukla je pažnju arheologa još tokom iskopavanja. U pitanju je predstava oskudno odevene nereide koja jaše konja s repom morske nemani. Istraživači pretpostavljaju da je slika bila svojevrsni logo restorana, a namena joj je bila da namami mušterije.

Na susednom zidu nalazi se slika biljke i čoveka koji radi u restoranu, što je verovatno bila ilustracija užurbanog radnog dana. Na njoj se mogu videti i amfore nalik onima koje su arheolozi pronašli ispred šanka termopolijuma.

Erupcija vulkana koji je 29. avgusta 79. g. zatrpao Pompeju smatra se jednom od najvećih katastrofa u ljudskoj istoriji koja je odnela oko 2.000 života. Nova istraživanja ukazuju da je ostatak stanovništva, njih oko 15.000 do 20.000, uspeo da izbegne smrt i da su se najverovatnije naselili u obližnjim gradovima, kao što su Napulj i Kume.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading