Dim iz SFRJ: Šta je pušeno u Jugoslaviji?

Autor: avaz.ba

Razonoda

29.08.2017

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivša Jugoslavija je tokom 1960-ih imala čak 15 fabrika duvana koje su proizvodile neverovatnih 145 brendova cigareta, pa ne čudi što se više pušilo domaće od stranog. Najprodavanija je bila Drava.

RepublikaFoto: instagram.com/rastovec
U bivšoj Jugoslaviji se proizvodilo čak 145 brendova cigareta

Među najpoznatije, a navodno i najkvalitetnije duvanske proizvode spadali su oni izrađeni u Zagrebu, Sarajevu i Nišu.  Daleko najprodavanije su bile "Drava" cigarete, a među popularnijima bila je i "Morava"..

 

#filterjugoslavija#cigarette#cigars#jugoslavija#yugoslavia

A post shared by JUGOSLAVIJA (YUGOSLAVIA) (@jugoslavija.sfrj) on Apr 20, 2016 at 9:27am PDT

 

Oni sa možda malo više para tada su sebi priuštili i strane cigarete. Od hrvatskih proizvođača među najpopularnije su spadale "Jadran" i "Opatija". Meka pakovanja su bila zamišljena kao ona namenjena radnicima, ponajviše zbog svoje nešto jeftinije cene, ali i pakovanja koje su lakše mogla da se gurnu u džep. 

Među jugoslovenskim brendovima tzv. radničkih cigareta dolazile su i među pušačima čuvene "Filter 57", koje su se razlikovale od drugih po jednoj originalnosti - bile su okrenute naopačke..

 

 

#partner#madeinyugoslavia#cigarette#skopje#podgorica#beograd#sarajevo#ljubljana#zagreb#novisad#niš#prishtina#banjaluka#split

A post shared by JUGOSLAVIJA (YUGOSLAVIA) (@jugoslavija.sfrj) on Feb 20, 2017 at 12:43pm PST


 

 

To nije bila slučajna greška koja se ponavljala, već praktičnost ponovno usmerena ka radnicima koji su najčešće imali prljave ruke.  Tako bi oni kod vađenja samo preokrenuli kutiju i izašla bi cigareta koju bi uhvatili za gornji deo, a čisti filter bi lako stavili u usta. Nakon rata većina brendova i fabrika je propalo..
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading