(FOTO, VIDEO) Pred "crvenim sprajtovima" zastaje dah: Ovakav vremenski fenomen još niste videli!

Autor: Republika

Razonoda

25.04.2019

20:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma redak vremenski fenomen uhvaćen je okom kamere fotografa Pola Smita prošle nedelje u centralnom delu Sjedinjenih Američkih Država, tokom velikih oluja koje su prošle regionom.

Munje se obično vide kako paraju oblake ili udare u zemlju, ali kad su uslovi pravi stvara se određena vrsta munja zvana "sprajt". Crvene boje "sprajt" munje uzrokuje interakcija između električnog pražnjenja i azota u atmosferi, zbog čega su poznati i kao "crveni sprajtovi".

Američka svemirska agencija NASA kaže da je ovaj fenomen kratkotrajan i da se javlja na oko 80 kilometara visine. Svojim dugim "pipcima" poput meduze, ova električna pražnjenja mogu se protegnuti na 20-30 kilometara uvis i povezana su sa grmljavinom i munjama. Radi poređenja, većina putničkih aviona leti na visini od oko 12 kilometara, što je samo delić visine na kojoj se ovaj fenomen javlja.

Pol Smit se bavi fotografisanjem prirode, a od 2015. bavi noćnom fotografijom. Protekle nedelje uspeo je da uhvati i "crveni sprajt", koji se inače veoma retko viđa.

 

 

- Crvene sprajtove je veoma teško primetiti jer traju svega nekoliko milisekundi i pojavljuju se iznad grmljavine, što znači da je pogled odozdola obično blokiran oblacima koji ih proizvode - saopštila je NASA.

Još ređe se viđaju okom, uglavnom visoko osetljivim kamerama. "Sprajtovi" su toliko veliki i emituju toliko energije da ih detektuju kamere i instrumenti na Međunarodnoj svemirskoj stanici, koja je u orbiti na 400 kilometara iznad Zemljine površine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading