(FOTO) Arheolozi otkrili izuzetne ostatke civilizacije na jezeru Titikaka

Autor: Tanjug

Razonoda

05.04.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim arheologa iz evropskih i latinoameričkih država otkrio je na jezeru Titikaka, koje se nalazi na granici između Perua i Bolivije, veoma važan i interesantan lokalitet, javio je "Njujork tajms".

RepublikaFoto: wikimedia.org/Anthony Lacoste
Jezero Titikaka

Podvodno otkriće ceremonijalnih artefakata civilizacije Tivanaka je bez presedana, izjavili su eksperti. Stručnjaci za podvodnu arheologiju otkrili su u jezeru ritualne poklone i ostatke životinja na jednom podvodnom grebenu u sredini jezera. 

Dragoceni predmeti ukazuju da su se na tom lokalitetu održavale veoma važne ceremonije na kojima je elita civilizacije Tivanaku isplovljavala do grebena i prinosila kao žrtve mlade lame, ukrašene da budu prinete na žrtvu i ostavljali artefakte od zlata i dragog kamenja koji su bili minijaturne replike božanstva iz koga su izlazili zraci, a takođe su nađene posude u formi puma koje su služile da se u njima pale mirisne biljke. 


Civilizacija Tivanaku se razvila na jezeru Titikaka između V i XII veka i u tom periodu je bila najveća i najuticajnija kultura u tom regionu Anda. 

Oko jezera koje se nalazi na visini od 3800 metara razvio se specijalan ekosistem, a u vreme dolaska Španaca tu je živelo oko milion stanovnika.



Arheolozi specijalizovani za podvodna istraživanja odlučili su da istraže Koa greben nakon što su ronioci amateri našli značajnu količinu artefakata. Greben se nalazi pet metara ispod površine jezera 10 kilometara od obale. 

Arheolozi su našli figurinu pume od lapis lazulija, keramičke figurine i i zlatne ukrase među kojima je i medaljon na kojima su urezane siluete pume i kondora. 

Ono sto ovo otkirće čini posebno značajnim je što su nađeni "in situ" između zlatnih i figura od poludragog kamenja su nađene morske školjke sa obale Ekvadora što je potvrda da su stanovnici oko jezera Titikaka trgovali, jer su živeli 200 kilometara udaljeni od obale Ekvadora. 



Arheolozi sa Oksforda i Slobodnog univerziteta iz Brisela su oduševljeni ovim otkrićem jer su se u jezeru artefakti savršeno očuvali. 

Arheolozi su do sada našli desetak lokaliteta oko jezera Titikaka sa ostacima kulture Tivanaka ali, ni jedan nije bio tako bogat artefaktima kao ovaj što je sada otkriven. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading