NASA objavila snimak ogromnog meteora kog niko nije video

Autor: Republika

Razonoda

25.03.2019

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NASA je u petak objavila satelitske snimke velikog meteora koji se 18. decembra pojavio iznad Beringovog mora i kojeg niko nije video.

RepublikaFoto: youtube.com/Parovi TV HAPPY
Foto: Ilustracija

Na tim snimcima načinjenim nekoliko minuta nakon raspada goleme svemirske stene u atmosferi, savršeno dobro se raspoznaje senka koju je meteor bacio na oblake ispod njega (senka je izdužena zbog položaja Sunca). Vidi se i narandžast oblak: to je oblak čestica sagorelih na veoma visokoj temperaturi koji je ostavila vatrena kugla nastala eksplozijom.

Snimke je načinio satelit Tera. Uređaj je načinio snimak u 00.50 sati po srednjoevropskom vremenu. Pet od devet kamera drugog uređaja na istom satelitu načinile su pet fotografija u 00.55 sati od kojih je NASA izradila animirani gif koji prikazuje kako se narandžasti oblak prašine raspršio.

NASA ocenjuje da se meteor pojavio u 00.48 sati po srednjoevropskom vremenu.

 

Ovo je najveći meteor nakon vatrene kugle u Čeljabinsku, u Rusiji 2013. koja je povredila hiljadu ljudi kada su popucala stakla i krhotine se razletele. Ovaj put se eksplozija dogodila iznad mora, stotine kilometara od ruske obale.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading