ŠPANIJA, ZEMLJA SNOVA: Otvoren bar za popodnevnu dremku

Autor: alo.rs

Razonoda

24.08.2017

06:47 >> 16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Španiji je popodnevni odmor tradicionalni način života, ali odremati na javnom mestu je nešto novo. "Siesta & Go" javna spavaonica nedavno je otvorena u Madridu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pauza na poslu uz popodnevnu dremku - ništa lepše

Zaposleni u baru za odmor se nadaju da će korist biti obostrana, piše Glas Amerike.

U Madridu, ljudi koji u poslepodnevnim satima osete umor ili su pospani, umesto da potraže hlad gde će da sednu ili prilegnu, sada mogu da odmore u baru.

Bar za odmor se nalazi u srcu finansijskog i komercijalnog centra i otvoren je od 11 do 19.

Opremljen je sa 19 kreveta, koji mogu da se iznajme na minute ili sate, a na mušterijama je da izaberu da li žele zasebnu ili prostoriju sa više kreveta. Iznajmljivanje kreveta u zasebnoj prostoriji je oko 15 dolara na sat.

Bar nudi poslovni prostor i fotelje za one koji žele da se opuste ili na miru čitaju knjigu.

- Posao mi je daleko tako da sam svaki dan umoran i sijesta je odličan način da povratim energiju - priča Filip Marko, grafički dizajner.

Bar ima čistu posteljinu, ćebad i udobne jastuke. Gosti tu mogu da popiju kafu, imaju wi-fi, novine i kućne papuče, a kada dođe vreme za buđenje osoblje ih na vreme probudi.

Poput mnogih drugih mušterija i Filip Marko je došao do zaključka da ga kratak san i opuštanje osvežava i vraća mu snagu.

- Dolazim da odremam oko pola sata što mi je dovoljno da do kraja dana radim punim tempom.

Međutim, ne misle svi Španci da je odlazak u bar na poslepodnevni odmor praktično rešenje.

- To jeste tradicija u Španiji, ali mislim da je više u pitanju legenda nego tradicija. Sa današnjim načinom života, radnim vremenom, stilom življenja ima se veoma malo vremena za sijestu radnim danima, bar u mom slučaju - kaže bankar Karlos Viljaroha.

Međutim, zdravstveni radnici ipak preporučuju da se odrema tokom dana.

- Dremanje se često smatra najmoćnijim prirodnim podsticajem za rad. Podiže energiju, memoriju, motivaciju i koncentrisanost. Videli smo da osobe koje odremaju tokom dana kreativnije rešavaju probleme od onih koji to ne rade - ističe Gaj Medous, direktor klinike "Škola sna".

Zagovornici popodnevnog kratkog sna se nadaju da će, uprkos užurbanom tempu gradskog života ili zahvaljujući njemu, mnogi prepoznati dobrobiti sijeste i pomoći drugima da otkriju užitak popodnevne dremke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading