Belgijanci najviše piju Evropi, a Srbija nije ni blizu prvog mesta!

Autor: Tanjug

Razonoda

16.02.2019

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je u grupi evropskih zemalja u kojoj se na alkohol ne troši mnogo novca, ali kada je u pitanju količina popijenog, statistika je drugačija - Srbija zauzima 12. mesto.

RepublikaFoto: pixabay.com

Najviše popiju Belgijanci, Rusi su na sedmom mestu, prenela je RTS.

Najviše troše bivše sovjetske baltičke zemlje Estonija, Letonija i Litvanija, najmanje Španija i Grčka, dok je Srbija u grupi zemalja u kojima se alkohol troši umereno.

Kod starijih od 15 godina - najmanje pijanstava bilo je na Kipru sa pet odsto osoba mesečno, a najviše u Norveškoj - čak 44 odsto.

Prema podacima Instituta "Batut", polovina mladih povremeno pije, a petina se povremeno opija. Prvo pijanstvo je sa 13 i po godina.

RepublikaFoto: pixabay.com

Psihijatar Nevena Čalovska kaže da je "kulturni obrazac u ovim zemljama tradicionalno vezan za konzumaciju žestokih pića, jer su ona najviše na raspolaganju".

Kako je navela, njihovi porodični stilovi vezani su za radost i tugu, povezani sa konzumiranjem velikih količina alkohola.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading