(VIDEO) Dosad neviđen snimak eksplodiranja kita od 50 tona: Komadi mesa padali po prolaznicima

Autor: Republika

Razonoda

29.01.2019

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kit ulješura težak 50 tona eksplodirao je pre 15 godina tokom transporta u naučni institut u tajvanskom gradu Tajnanu. Krvavi komadi mesa i iznutrice padali su po prolaznicima, automobilima i prodavnicama.

RepublikaFoto: youtube.com/Nature's Wildest

- Krv i sve ostalo razleteli su se po putu. Bilo je odvratno, širio se nepodnošljiv smrad - rekao je jedan očevidac. Dok su uklanjali ostatke i krv sa ulice, lokalni stanovnici nosili su maske. Životinja je bila skoro mrtva kada je nađena nasukana na plažu da bi uginula kada je pomoć stigla.

Pedeset radnika, uz pomoć tri velike dizalice, 13 sati utovarivalo je uginulu grdosiju na prikolicu za poslednje putovanje. Ono što je posle eksplozije ostalo od kita ipak je bilo dovoljno za obdukciju. Profesor Vang Čen Ping sa Nacionalog univerziteta Čeng Kung u Tajnanu objasnio je da je reč o starijem mužjaku dugom 17 metara i teškom 50 tona, najvećem ikada zabeleženom na Tajvanu.

- Zbog prirodnog procesa raspadanja nagomilalo se mnogo gasova, pritisak je bio preveliki i stomak mu je ekplodirao - rekao je Čen Ping. Kitovi ulješure (Physeter catodon) imaju najveći mozak od svih živih bića na svetu. U šupljinama u lobanji sadrže želatinastu supstancu spermacet, za koju su naučnici u početku mislili da je sperma (otuda i engleski naziv sperm whale), ali do danas ne znaju čemu služi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading