Uspeh ruskih astronauta: U svemir pušten prvi satelit iz 3D štampača

Autor: Tanjug

Razonoda

17.08.2017

21:17 >> 21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Astronauti su u svemir pustili prvi satelit koji je skoro ceo izašao iz 3D štampača.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Satelit bi trebalo da provede u orbiti pet do šest meseci

Rusi Fjodor Jurčikin i Sergej Rjazanskij iz svojih ruku poslali su u kosmos ukupno pet nanosatelita, od kojih je samo jedan plod 3D štampe. Male svemirske letelice, nešto veće od pola metra, jedna po jedna odletele su od Međunarodne svemirske stanice.

Spoljašnjost prvog puštenog satelita skoro u potpunosti je napravljena zahvaljujući 3D štampi, kao i baterija koja se u njemu nalazi. Istraživači puštanjem ovih satelita žele da otkriju kako se delovi napravljeni 3D štampom ponašaju u realnim uslovima u svemiru i nalaze uporede sa modelima napravljenim na tradicionalni način.

3D satelit u sebi sadrži uobičajenu elektroniku, a u stanju je da Zemljane pozdravi na više jezika zahvaljujući studentima sa Tomsk politehničkog univerziteta u Sibiru, gde je i napravljen. Očekuje se da će u orbiti provesti pet do šest meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading