Kontroverzni projekat "Ambrozija": Ako imate 8.000 dolara, napuniće vam vene MLADOM KRVLJU, ovo je razlog!

Autor: Republika

Razonoda

20.01.2019

07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne morate da pijete krv dece da biste povratili snagu vaše izgubljene mladosti. Možete da je primite transfuzijom, za 8.000 dolara po litru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

"Ambrozija", startap kompanija koju je osnovao diplomac medicine sa Stanford Univerziteta, počela je da uliva krv mladih u očvrsnule arterije starijih građana u pet američkih gradova, naravno ukoliko imaju novca za ovaj neobičan tretman.

Džesi Karmazin, doktor medicine koji nikada nije dobio licencu za medicinsku praksu, osnovao je kompaniju sa sedištem na Floridi i tvrdi da je njen tretman infuzije krvne plazme mlađih ljudi efikasan u borbi protiv starenja. Prema pisanju "Business Insider", on je otvorio klinike u Los Anđelesu, San Francisku, Omahi, Hjustonu i Tampi. Interesovanje je veliko i oko 100 potencijalnih pacijenata je kontaktiralo kompaniju prve nedelje otkako je napravila sajt u septembru.

Tehnološki preduzetnik i investitor Piter Til, koji je suosnivač kompanija "Pejpal" i "Palantir" rekao je da je 2014. godine uzimao hormon rasta u nadi da će živeti do 120 ili više godina, pokazao je interes za "Ambroziju". Govoreći o smrti, on je rekao da bi radije da je ne prihvati, već da se bori protiv nje.

Do sada je skoro 150 pacijenata u dobi od 35 do 92 godine - uključujući i 81 tokom kliničkog ispitivanja - dobilo ovaj tretman, piše blic.rs.

Kompanija svoje intravenozne intervencije naziva "tretmanom mladom plazmom". "Ambrozija" kaže da isisava krv (da tako kažemo) donatora u dobi od 16 do 25 godina. Za starije pacijente koji prolaze kroz ono što startap naziva "medicinskim tretmanom", postoji i popust na količinu - 12.000 dolara za dva litra. Pacijenti su stariji od 30 godina, navodi kompanija. Karmazin je prošle godine rekao da je studija pokazala da se njihovim tretmanima i do 20 odsto smanjuje nastanak proteina koji se povezuju sa rakom i Alchajmerovom bolešću. On je rekao i da je tretman inspirisan ekspreimentima sprovedenim na miševima. Istraživači sa Harvarda identifikovali su supstancu u mišjoj krvi za koju su verovali da je delimično odgovorna za efekat protiv starenja koji su videli kod starijih miševa kojima je data transfuzija krvi mladih miševa. Istraživači sa Stanforda su takođe proučavali takve transfuzije, poznate kao "parabioza", navodi časopis "Science". 

Međutim, istraživači sa Berklija koji ispituju parabiozu kod miševa, prošle godine su opisali ovakve tretmane "opasnima".

- Vrlo je verovatno da bi mogli da izazovu štetu telu. Opšte je poznato u medicinskoj zajednici - a to je i razlog što često ne vršimo transfuzije - da se kod 50 odsto pacijenata javljaju veoma loše nuspojave. Dobijate tuđu krv i ona se ne podudara - rekla je Irina Konboj. Međutim, Karmazin je osporio njen zaključak, rekavši da to nije potkrepljeno podacima ili kliničkim iskustvom.

- Milioni transfuzija plazme se obavljaju bezbedno u SAD svake godine, a FDA pažljivo prati bezbednost snabdevanja krvlju i transfuzije - rekao je Karmazin. Transfuzije krvi su odobrene od strane američke Uprave za hranu i lekove, što omogućava da ih "Ambrozija" pruža kao „neoznačenu“ vrstu lečenja, izveštava "Business Insider". Međutim, Konbojeva insistira da istraživanja na miševima koja povezuju efekte borbe protiv starenja sa infuzijama krvi nisu konačna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading