BORBE NA ŽIVOT I SMRT: Delfin pokušao da pojede hobotnicu, pronađen mrtav s pipcima u ustima!

Autor: telegraf.rs

Razonoda

19.01.2018

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australijski naučnici prvi put u istoriji su zabeležili slučaj borbe na život i smrt između delfina i velike hobotnice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Takvih slučajeva u prirodi verovatno ima više, ali ovo je prvi u kojem su stručnjaci našli jasne dokaze o tome šta se dogodilo.

Mladi indo-pacifički dobri delfin, rođak jadranskog, očigledno je precenio svoje mogućnosti pokušavši da proguta celu morsku hobotnicu bez odgovarajuće pripreme. Pronađen je mrtav s pipcima koji su još uvek virili iz njegove glave.

Hobotnice su visoko na jelovniku delfina jer je njihovo meso vrlo hranjivo, a relativno su lak plen. Međutim, iskusni delfini obično nastoje da ih umore i raskomadaju pre nego što ih progutaju u manjim delovima. Najčešće ih bacaju u vazduh kako bi pri padu, udarima o površinu mora smanjili njihov otpor.

Nesretne, inteligentne hobotnice pritom krakovima pokušavaju da se uhvate za njihove glave, uglavnom bezuspešno. U ovoj strategiji delfini takođe obično nastoje da pojedu prvo glavu hobotnice kako bi onesposobili delovanje problematičnih krakova. Međutim, kako je velik deo nervnog sistema hobotnice smešten u međusobno nezavisnim i samostalnim krakovima, oni ostaju aktivni još oko sat vremena pa se pipcima hvataju za okolne objekte.

Obdukcija, predstavljena u časopisu Marine Mammal Science, pokazala je da se hobotnica, teška oko dva kilograma, krakovima raspona 1,3 metra, uhvatila za grkljan delfina koji je nazvan Giligan, čime je onesposobila njegov epiglotis (poklopac grkljana koji kod sisavaca sprečava ulazak hrane u dušne puteve) koji inače povezuje jednjak s dušnikom kada on proguta veći komad hrane. Ovim čvrstim zahvatom hobotnica ga je ugušila.

- Hobotnica je teoretski već mogla da bude mrtva, ali pipci su još uvek bili funkcionalni - rekla je Nahid Stefens, patolog na Univerzitetu Murdok u Pertu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading