OVO NIJE AMERIKA, OVO JE SRBIJA! Lučindan, a ne NOĆ VEŠTICA: Ovo pismo majke iz Beograda izazvalo JE BROJNE RASPRAVE!

Autor: Republika

Razonoda

31.10.2020

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zapadnim zemljama večeras se spremaju za proslavu Noći veštica. Bundeve su već uveliko izdubljene, maske su napravljene, a slatkiši spremni. To je noć uoči Dana mrtvih, 1. novembra, koji se u većem delu hrišćanskog sveta obeležava kao važan dan kada porodice obilaze groblja najbližih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, danas je veliki praznik i kod Srba. Možda nije toliko poznat i svakako ne toliko komercijalizovan, ali je krsna slava mnogim domaćinima od Subotice do Prištine.Veruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog ovoga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Njegove mošti se čuvaju u Carigradu.

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Sveti Luka je zaštitnik lekarske profesije i mnogih bolnica.

U Srbiji ovih dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku. Poznata je izreka: "Ide Luka, eto vuka". Sa druge strane, i zima je tu, kuca na vrata. Kaže se: "Sveti Luka, sneg do kuka". Zato se valja što pre pripremiti.

 
RepublikaFoto: wikimedia.org/Luka Jevanđelista
Sveti Luka

Pismo majke iz Beograda

Na društvenim mrežama u Srbiji prošle godine uoči Lučindana pojavilo se pismo majke D.M. iz Beograda koja se obratila jednoj osnovnoj školi povodom proslave tzv. Noći veštica.

"Poštovani, povodom vaše sugestije da deca 31.10. u školu donesu rekvizite kojim bi proslavljali američki satanistički praznik "Noć veštica", koji direktnu vezu ima sa nečistim silama i mrtvim ljudima, ovim putem vas obaveštavam da ja kao roditelj ne dozvoljavam da moje dete bude saučesnik u skrnavljenju pravoslavlja i Svetog Luke koji se istog dana proslavlja kao krsna slava.
Ovo nije Amerika, ovo je Srbija. Moje dete niko ne sme bez moje dozvole da šminka niti oblači u kostim veštice pa makar ni u šali niti u igri koja je ponavljam duhovno opasna po dušu dece i svih nas. Ukoliko mi dete budete kaznili zbog neodobravanja proslave veštica - satane, obratiću se višim instancama i zaštitniku građana.

S poštovanjem, majka D.M. Beograd. "

Ovo pismo izazvalo je veliku pažnju na mrežama iako su mnogi tada komentarisali da je pisano samo na Fejsbuku i da nikada nije upućeno ijednoj školi. Istina ili ne, ali pokrenulo je mnoga pitanja i izazvalo burnu raspravu...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading