(VIDEO) UGINUO MEDVED UŠKO! Prvi od svoje vrste koji je imao invalidska kolica

Autor: telegraf.rs

Razonoda

30.11.2019

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hendikepirani medved, po imenu Uško, rodom iz Severne Makedonije, koji je živeo uprkos slomljenoj kičmi, uginuo je na severu Grčke, saopštila je danas nevladina organizacija koja se brinula o njemu.

RepublikaFoto: youtube.com/Pomeranian Lover

- Sa velikom tugom saopštavamo da je uginuo Uško, prvi medved na svetu koji je uspeo da se kreće u invalidskim kolicima - navela je grčka organizacija entuzijasta "Arkturos" (Arcturos).

- Uško je tokom svog kratkog života nas naučio o važnosti da se borimo i da nikada ne odustanemo, čak i kad sve izgleda nepremostivo - dodala je organizacija.

Medved je uginuo u ponedeljak u vrtu kojim upravlja Arkturos na planini Nimfeos, nedaleko od severne grčke granice.

Uško je nađen 2015. godine kao mladunče u Severnoj Makedoniji. Bio je paralizovan od struka naniže jer mu je bila slomljena kičma. Njegova majka je ubijena, a on je nađen sam u šumi.

- Veterinari i negovatelji su videli da Uško poseduje neverovatnu snagu i ljubav prema životu, tako da su odlučili da mu naprave invalidska kolica po njegovoj meri. Medved je brzo prihvatio kolica - navela je NVO i dodala da je promenio troje kolica i postao redak primerak divlje životinje koja je koristila tu spravu.

"Arkturos", organizacija osnovana 1992. godine, prihvata medvede i vukove sa Balkana kao i druge grabljivice iz Austrije i Gruzije. Nazvana, po sazvežđu "Veliki medved", organizacija "Arkturos" pre svega se bavi zaštitom mrkih medveda u njihovim prirodnim staništima na Balkanu. Zato je pre dvadesetak godina izdejstvovala promene plana izgradnje auto-puteva na severu Grčke, da se ne bi remetile prekogranične "medveđe staze".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading