Nezamislivo! Saznajte šta bi vam se desilo da upadnete u crnu rupu

Autor:

Razonoda

16.10.2019

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako bi ikad upali u crnu rupu, prvo bi snažna gravitacija crne rupe uzrokovala da sve što upadne u nju postane razvučeno "poput špageta". To je mesto na kojem je gravitacija toliko snažna da je sila mnogo jača u osnovi nego na vrhu. Kad bi, na primer, putovali u crnu rupu i u nju zašli prvo nogama, jaka gravitacija bi vas rastegla do tačke na kojoj bi bili samo dugi mlaz atoma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Međutim, ako putujete do tamo s nekim – a ta osoba ostane na svemirskom brodu – ona nikada ne bi videla kako vi upadate u crnu rupu, već bi videla kako se vi zamrzavate na njenoj ivici i postajete sve crveniji, piše britanski "Ekspres".

To je zato što njena gravitacija razvlači svetlost koja se reflektuje od vašeg tela, što znači da su talasne dužine veće a boja sa najveće talasne dužine je crvena.

- Vaš svemirski saputnik bi video kako se rastežete, ali vi nikada ne biste videli da padate u crnu rupu. Umesto toga, počeli bi da menjate boju. Postajali bi sve crveniji i crveniji sve dok se na kraju slika ne bi zamrznula na ivici crne rupe, iz ugla ljudi koji vas posmatraju sa svemirskog broda – objašnjava Ema Ozborn, astrofizičarka Univerziteta Sauthempton.

- Razlog tome je što je svetlost u interakciji sa gravitacionim poljem, pa bilo koja svetlost koja se reflektuje od vas, kako putuje od vašeg tela ka svemirskom brodu postaje rastegnuta. Kako se talasna dužina povećava, došli bi do crvenog kraja svetlosne skale i stoga pocrveneli – dodala je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading