(VIDEO) PRVI PUT! Prikazano lice našeg DIREKTNOG pretka, pogledajte ikonu ljudske evolucije

Autor:

Razonoda

02.09.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odrasli mužjak - poznat pod nazivom MRD - bio je od vrste poznate kao Australopithecus anamensis koja je lutala po etiopskim planinama pre više miliona godina. Naučnici su ovog hominina koji je živeo pre 3,8 miliona godina nazvali "ikonom ljudske evolucije".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On je predak Lusi, jednog od najpoznatijih svetskih fosilnih bića koja su živela na istom području pre 3,2 miliona godina. Dve rane ljudske vrste koegzistirale su tokom 100.000 godina, što dovodi u pitanje prethodna istraživanja koja su sugerisala da je starija vrsta ustupila mesto mlađoj.

Ranija grupa - iz koje dolazi MRD - najstarija je poznata vrsta koja je nedvosmisleno deo ljudskog evolucijskog stabla.

- Ovo je prekretnica u razumevanju ljudske evolucije u toku perioda pliocena - rekao je etiopski paleoantropolog Johanes Hajle Selasije iz Prirodnjačkog muzeja u Klivlendu.

Ova vrsta je ranije bila poznata samo kroz fragmente zuba i vilice, koji su datirani pre otprilike 2,4 do 3,9 miliona godina, otkriveni u Keniji i Etiopiji.

Međutim, do sada je bilo teško zamisliti kako su izgledali ti drevni ljudi. Do proboja je došlo 2016. godine kada je lokalni radnik u regionu Afar u Etiopiji pronašao gornju vilicu, a nešto kasnije je pronađen i ostatak lobanje pripadnika Australopithecus anamensis.

- Nisam mogao da verujem svojim očima kad sam primetio ostatak lobanje. Bio je to "eureka" trenutak i ostvarenje sna - rekao je doktor Hajle Selasije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading