FENOMEN! Rođena je sa četiri noge, rodila je 4 dece, grob su joj zacementirali, a razlog je jeziv

Autor:

Razonoda

24.12.2018

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žosefin Mertl Korbin bila je obična, najobičnija devojčica. Kažu izvori vrlo pametna i talentovana za muziku. Kada se rodila bila je malo teža od prosečnog deteta, a porođaj je minimalno zakomplikovala činjenica da je bila okrenuta na bok, pa su lekari morali kratko da intervenišu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Uprkos tome, beba je bila jaka i bucmasta. Rasla je normalnim tempom, dojila i napredovala. Jedini mali izuzetak koji je Mertl činio drugačijom jeste činjenica da je imala četiri noge.

Noge sa "spoljašnjih" strana bile su one jake i "normalne", na njima je Mertl hodala, dok je unutrašnji par bio kao manja, tanja i kraća verzija pravih nogu. Doktori su, ne znajući još za pravu dijagnozu, svašta nagađali.

Jedan od razloga deformacije koji su naveli jeste i 10 godina razlike između roditelja. Otac Vilijam je, naime, imao 25, a majka Nensi 34 godine.

 

 

Drugo, lekari su primetili kako je par neobično ličio jedno na drugo. Oboje su bili crvenokosi, s plavim očima i vrlo svetle kože. Toliko su ličili da su lekari svugde morali da napominju kako nisu ni u kakvom (bližem ili daljem) srodstvu.

No, ni jedno ni drugo nije objašnjavalo njeno stanje, njeni roditelji su imali i sedmoro druge dece, koji su bili savršeno "normalni".

Kasnije se ispostavilo kako je rođena s dijagnozom imena "dipigus" i da je u pitanju naprosto greška tokom razvoja. Rezultat toga jeste da je rođena i s dve karlice, jedna do druge.

Sa svakom karlicom imala je i set nogu, jedno stopalo od ovog unutrašnjeg "malog" para bilo je malo "uvijeno".

Prema medicinskim dosijeima i dnevnicima koje je pisao njen lekar, Mertl Korbin je mogla da pomera unutrašnje noge, iako nisu bile dovoljno jake da na njima hoda, što je bilo i potpuno nevažno jer ionako nisu bile dovoljno dugačke da dodirnu tlo.

Godine 1882, kada je imala 13 godina Korbin je počela da nastupa pod nazivom "Četveronožna devojčica iz Teksasa". To se sve izdogađalo nakon što je znatiželjnim komšijama počela da naplaćuje da gledaju njene noge, pa je ocu sinulo da je to idealan način kako malo da zaradi. Počeo je da štampa letke na kojim je pisalo gde mogu da dođu da vide devojčicu.

 

 

Onda se u priču upleo poznati biznismen, filantrop i političar P.T. Barnum, koji ju je uvrstio u svoju "flotu" čudaka i neobičnih ljudi. Četiri godine je radila za Barnuma, i čak je inspirisala i druge cirkuse da devojčicama stavljaju lažne noge jer zbog ugovora nisu mogli da se dočepaju nje.

Sa samo 18 godina, Mertl Korbin se povukla iz biznisa. Upoznala je lekara imena Klinton Biknel i ludo se zaljubila. Sa 19, već je bila u braku.

Godinu dana kasnije, 1887, otkrila je kako je trudna. Prvo se žalila na bolove, temperaturu, glavobolju i nedostatak apetita. Usprkos jedinstvenoj anatomiji, piše All That Is Interesting, imala je dva seta u unutrašnjih i spoljnih reproduktivnih organa, doktori su bili uvereni da može da iznese trudnoću.

No, u prvom pokušaju stvari su pošle po zlu, i nakon prvog tromesečja morao je da se uradi abortus jer se Mertl teško razbolela. Usprkos tome, kasnije je rodila četvoro potpuno zdrave dece.

Njen je život bio relativno normalan iako je često spominjana u medicinskoj literaturi. Ona je tiho i povučeno živela u svom domu u Teksasu.

Preminula je 1928. godine, nakon upale kože uzrokovane streptokokom. Iako bi danas to antibiotici bez problema rešili, tada je to bila ozbiljna dijagnoza.

Sahranjena je 6. maja 1928, a njeno grobno mesto zaliveno cementom. Članovi porodice stajali su nad grobom u smenama dok se cement nije skroz osušio. Bilo je to kako nikome ne bi palo na pamet da ekshumira njeno telo, posebno s obzirom na to da je mnogo lekara ponudilo veliki novac za telo "četveronožne devojčice iz Teksasa".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading