GLAVNI GRAD VIŠE NEĆE BITI GLAVNI GRAD: Državni vrh zapanjio narod odlukom

Autor:

Razonoda

28.03.2024

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turisti će biti zbunjeni ovim

GLAVNI GRAD VIŠE NEĆE BITI GLAVNI GRAD: Državni vrh zapanjio narod odlukom

Foto: pixabay.com

Parlament Indonezije danas je odlučio da dodeli poseban status prestonici Džakarti, tako da ostane ekonomski centar zemlje.

Indonezija planira da preseli glavni grad države iz prenaseljene Džakarte, čija je nadmorska visina sve niža, u Nusantaru, grad vredan 32 milijarde dolara koji se gradi u džunglama istočnog Kalimantana na Borneu, prenosi Rojters.

Ova izgradnja je vodeći projekat odlazećeg predsednika Džoka Vidoda, koji je obećao bolju raspodelu bogatstva i razvoja širom arhipelaga, a ne samo na ostrvu Javi.

Ministar unutrašnjih poslova Tito Karnavian rekao je nakon rasprave u parlamentu da bi Džakartu ipak trebalo i dalje razvijati kako bi se takmičila s drugim "gradovima svetske klase" nakon što se sedište vlade preseli u Nusantaru.

Prema sadašnjim propisima, Džakarta će ostati glavni grad Indonezije dok predsednik ne izda dekret kojim se Nusantara službeno imenuje novim glavnim gradom, što se planira ove godine.

Očekuje se da će vlada ove godine održati zvaničnu proslavu Dana nezavisnosti 17. avgusta u Nusantari, a preseljenje hiljade državnih službenika planirano je do kraja ove godine, navodi Rojters.

Postoje države koje imaju ne jedan već dva, pa i tri glavna grada. Takav primer je Južna Afrika.

Kejptaun, kojem je lokalno ime Kaapstad, najveći je među njima i u njemu se nalazi sedište parlamenta, odnosno državne skupštine. 

Država ima dva zakonodavna doma: Nacionalni savet, odnosno gornji dom sa 90 zastupnika, i Narodna skupština, odnosno donji dom sa 400 zastupnika. Svi zasedaju u Kejptaunu, koji je ujedno i drugi najposjećeniji grad u celoj Africi, nakon Kaira. Grad ima 3,5 miliona stanovnika i sedište je pokrajine Vestern Kejp.

Pretorija se nalazi oko 55 kilometara od Johanesburga i glavni je grad pokrajine Transval. U tom je gradu, koji broji oko 2,4 miliona stanovnika, smještena izvršna vlast, dakle u njemu zaseda Vlada. 

Put između Kejptauna i Pretorije jedna je od najprometnijih u zemlji, a put je dug više od 1.300 kilometara.

Ništa bliže nije ni treći glavni grad Južne Afrike, do kojeg iz Kejptauna treba putovati oko 1.000 kilometara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading