UVODE SE NOVE TURISTIČKE TAKSE: Da li znate koliko će vas koštati boravak u popularnim destinacijama? Saznajte sve što treba da znate!

Autor:

Razonoda

27.12.2023

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turističke takse: Kako i gde se primenjuju?

UVODE SE NOVE TURISTIČKE TAKSE: Da li znate koliko će vas koštati boravak u popularnim destinacijama? Saznajte sve što treba da znate!

Foto: pixabay.com


Putovanja su sve popularnija aktivnost, ali sa porastom turizma dolaze i određeni izazovi. U poslednje vreme, mnoge popularne destinacije su se suočile sa prevelikim pritiskom turista, što je dovelo do uvođenja turističkih taksi.

Ove takse se primenjuju na različite načine i u različitim zemljama, a njihov cilj je da minimiziraju uticaj turizma na određene destinacije.


Barselona: Povećanje turističke takse 2023.



Gradske vlasti Barselone su najavile povećanje turističke takse za naredne dve godine. Ova taksa se odnosi na posetioce koji borave u zvaničnom turističkom smeštaju, a povećanje će se desiti 1. aprila 2024. godine. Pored toga, turistička taksa će biti smanjena na 1€ između novembra i marta, a neće se odnositi na decu mlađu od 16 godina.


Valensija: Planirano uvođenje turističke takse 2024.



Valensija je najavila planove za uvođenje turističke takse za putnike koji borave u svim vrstama smeštaja u regionu. Očekuje se da će ova taksa stupiti na snagu krajem 2023. ili početkom 2024. godine, a posetioci će morati da plate između 50 centi i 2 evra po noći u zavisnosti od izabranog smeštaja.



Olhao, Portugal: Uvođenje turističke takse 2023.



Portugalski grad Olhao, popularan među turistima, počeo je da naplaćuje posetiocima 2 evra za noć između aprila i oktobra. Ova taksa će biti smanjena na 1€ između novembra i marta, a takođe se neće odnositi na decu mlađu od 16 godina.


Tajland: Uvođenje turističke takse 2023.



Tajland je uveo turističku taksu od 300 bahta (8 evra). Ova taksa će biti iskorišćena za brigu o turistima i finansiranje razvoja turističkih atrakcija.


Venecija: Planirano uvođenje turističke takse 2024.



Venecija će početi da naplaćuje turističku taksu posetiocima od 2024. godine, a prihod od takse će se koristiti za održavanje, čišćenje i smanjenje troškova života.


EU: Uvođenje turističke vize 2024.



Od 2024. godine, građani koji nisu iz EU moraće da popune aplikaciju od 7 evra da bi ušli. Ova viza neće biti obavezna za osobe mlađe od 18 ili starije od 70 godina.

Osim navedenih destinacija, mnoge druge zemlje širom sveta primenjuju turističke takse iz različitih razloga. Na primer, u Austriji se plaća boravišna taksa, dok se u Japanu plaća odlazna taksa. Ove takse se razlikuju po iznosu i načinu primene, ali imaju za cilj očuvanje destinacija od prekomernog turizma i finansiranje održavanja turističke infrastrukture.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading