DESTINACIJA PREPUNA LEPOTA, SPOJ TRADICIONALNOG I MODERNOG: Eskišehir, najstariji i najmlađi grad Turske

Autor:

Razonoda

17.06.2021

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj neistraženi biser je jedan od prvonastalih, pa tamo možete da vidite dvorac, gondole, mostove, široke ulice, kao i more mladih ljudi, koji ovde studiraju

RepublikaFoto: ST/K. Ilić

Stari grad koji vri od mlade populacije na zapadu centralne Turske Eskišehir, malo poznat širokoj populaciji, ali izuzetno značajan vodeći industrijski centar Turske, prelep je po mnogo čemu. Zahvaljujući gostoprimstvu ministarstva turizma Turske i ambasade Turske u Srbiji, reporter Srpskog telegrafa je imao priliku da oseti dušu ovog grada, vidi njegove znamenitosti i uživa u najlepšim osobenostima koje sadrži ova destinacija s velikim turističkim potencijalom.

Ono što ovaj grad čini toliko posebnim jeste spoj brojnih neobičnosti, počev od toga da je jedan od najstarijih gradova Turske, što pokazuje i njegovo ime (Eskišehir na turskom znači Stari grad), dok, s druge strane, leži činjenica da je reč o velikom univerzitetskom gradu sa čak dva univerziteta, kojim se užurbano kreću mladi, što ga, prema starosti populacije, čini najmlađim gradom Turske.

RepublikaFoto: ST/K. Ilić

EVROPSKI DUH

Kroz ovaj šarmantni grad protiče reka Porsuk, nad kojom se nadvijaju brojni mostovi, koji vas svojim ornamentima i bojama ostavljaju bez daha budući da su ukrašeni zlatnim skulpturama i raznobojnim cvećem, doprinoseći da ovo bude najlepše šetalište pomenutog grada. Kada se nađete u srcu Eskišehira, kroz koji protiče Porsuk, pitaćete se da li ste nekim čudom zašli u Amsterdam zbog brojnih šarenolikih mostova ili pak u Veneciju zbog gondole kojom se možete provesti ispod ovih lučnih svodova. Iako je mesto sa dugom tradicijom, smešteno u Aziji, Stari grad odiše evropskom ležernošću, koju ističe opuštenost mladih ljudi koji sede po obodu reke i mašu svakome ko plovi Porsukom. A na samo pet minuta od ovog šetališta ulazi se u sam centar grada sa širokim ulicama, visokim zgradama, brojnim radnjama i ljudima koji se poput mrava kreću dokle seže pogled.

RepublikaFoto: ST/K. Ilić

MUZEJI TRADICIJE

Kada se izmestite južnije, utisak je potpuno drugačiji. U ovom delu Eskišehira smešten je Odunpazari, istorijski kvart u kome se nalaze stare kuće ispred kojih možete kupiti rukotvorine i suvenire. Tu je i poneka zanatska radnja poput etno-galerije Emrea Mangaltepea, koji ručno izrađuje lule od rude sepiolit, čije je najveće nalazište u Turskoj. Ovaj beli kamen je veoma specifičan po svojoj strukturi, koja ga čini promenljivim u odnosu na sredinu u kojoj se nalazi (voda ili vazduh ili čak plastična vrećica), pa shodno tome može biti čvrst poput stene ili mekan poput jabuke, što ga čini pogodnim za rezbarenje i pravljenje upravo ovih tradicionalnih luli. U samom procesu izrade možete da učestvujete i vi budući da su u ovom delu grada čuveni po gostoprimstvu i prijatnosti, uvek voljni da turistima izađu u susret, čak i poklone neku sitnicu.

U Odunpazariju možete posetiti i muzej stakla, kao i radionicu za izradu sićušnih staklenih predmeta u vlasništvu majke i sina, pa tako, pored iskustva rezbarenja i izrade luli, možete pokušati i s pravljenjem nakita i predmeta od stakla.

RepublikaFoto: ST/K. Ilić

PARK IZ BAJKE

Ono što ostavlja najsnažniji utisak, a na društvenim mrežama je pravi magnet za pratioce i lajkove, jeste bajkoviti prizor koji se pruža preko Sazova parka. Ovaj park bogat je zelenilom, prelepim cvećem, visokim žbunovima interesantnih oblika, koji okružuju prostrano jezero, a kroz njega se možete kretati električnim vozilom poput onih za mini-golf. Kada se prođe impozantna kapija, ukoliko pratite vijugavu usku stazu, nakon nekoliko minuta vožnje među zelenišem ugledaćete plave kupole predivnog zamka, nalik onim iz "Diznijevih" crtaća.

Ono što čini posebnim ovaj zamak je što svaka od njegovih devet kupola predstavlja neku znamenitost, tako je jedna od kupola identična replika Galata kule u Istanbulu. Ovaj raj za oči upotpunjuju i labudovi, koji se slobodno šetaju, ne zazirući od posetilaca, pa tako možete potpuno da im se približite i da ih čak i nahranite.

U parku se nalazi i postavka sa replikama dinosaurusa, posebno interesantna najmlađima, kao i letnjikovac opremljen toboganima i mobilijarom za decu. Veštačko jezero, japanski vrt i piratski brod su samo neki od prizora koje obuhvata park Sazova.

 

Jazilikaja sveti grad

RepublikaFoto: ST/K. Ilić

Ukoliko ste u Eskišehiru, grehota bi bilo ne iskoristiti vreme i posetiti najznačajniji spomenik ove regije čuvenu Jazilikaju, sveti grad, 75 km udaljen od Eskišehira. Reč je o nekadašnjoj religijskoj prestonici Frigijaca, a, obilazeći prostranstvo preko koga se pružaju ostaci ovog grada uklesanog u stene, možete iskusiti duhovnost ovog mesta. Lavirinti, tuneli, spomenici koji nalikuju profilu ženskog lika, svete odaje i grobnice, sve to se može videti u ovom hramu na otvorenom, gde se najviše ističe Midin spomenik. Ovaj spomenik je poput velike ploče, visine 20 metara, na kojoj su uklesani epitafi.

Naučni, umetnički i kulturni centar Sazova

Prekoputa ulaza u čuveni dvorac u parku Sazova nalazi se objekat zanimljive arhitekture. Reč je o prvom i jedinom kulturnom centru u Turskoj, izrađenom od stakla u obliku kupole, upadljivo ružičast, čija je visina 28 metara.

Unutar ove kupole smešten je centar za nauku, umetnost i kulturu Sazova, koji u sebi sadrži školu nauke i umetnosti, 40 soba, koje predstavljaju makete soba turskih naučnika s njihovim figurama, kao i muzej tradicionalnih turskih instrumenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading