OVA FOTOGRAFIJA JE DOKAZ: Sa veštačkom inteligencijom nam se NE PIŠE DOBRO, jedna slika potvrdila je SVE NAŠE STRAHOVE!

Autor:

Razonoda

01.10.2023

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz nedelje u nedelju samo stižu informacije o tome koliko čovek mora da veštačku inteligenciju drži pod kontrolom. U suprotnom neće biti dobro

OVA FOTOGRAFIJA JE DOKAZ: Sa veštačkom inteligencijom nam se NE PIŠE DOBRO, jedna slika potvrdila je SVE NAŠE STRAHOVE!

Foto: pixabay.com

Kako verovati fotografijama u budućnosti? Kako se ophoditi prema verodostojnim slikama ako se od ove godine zna da veštačka inteligencija može da iskreira nešto što veze nema sa stvarnošću?

Svi strahovi običnog čoveka da će mu razvoj i upliv veštačke inteligencije u svakodnevni život isti razrovati do neprepoznatljivosti polako se obistinjuju.

Dokaz za to je samo jedna fotografija koju je Google objavio a koja je delo veštačke inteligencije.

Velika je opasnost sa neverovatnom količinom AI (veštačka inteligencija) generisanog sadržaja. Takav je sadržaj teško, gotovo nemoguće razlikovati od stvarnog.

To donosi brojne opasnosti jer postoji mogućnost da više nećemo znati šta je istina, a što ne.

Jedan od primera za to je i jedna od najpoznatijih fotografija prošlog veka snimljena na kineskom trgu Tjenanmen koju je snimio fotograf Džef Videner.

Reč je o fotografiji osobe koja je stala ispred tenkova, a za mnoge je simbol otpora i hrabrosti. Fotografija je poznata kao “tank man”. 

Republika

Foto: youtube.com/bbc

Originalna fotografija ne izlazi odmah na Googlu, već lažna

Osobe koje su nedavno htele da saznaju informacije o događajima s kraja osamdesetih, pa su na Googleu hteli da pogledaju tu legendarnu fotografiju, kao jedan od rezultata na vrhu pretraživanja slika nisu dobili stvarnu fotografiju koju je snimio Videner!

Dobili su prvo lažnu fotografiju koju je generisala veštačka inteligencija, a izgleda potpuno stvarno.

AI fotografije izgledaju toliko stvarno da u budućnosti, ako se one budu prikazivale uz prave rezultate pretraživanja fotografija, niko neće moći da prepozna da je reč o lažnim slikama.

U ovom slučaju lako je zaključiti da je reč o lažnoj fotografiji jer je globalno poznat događaj i fotografija, pa osoba snima selfi u vreme pre pametnih telefona.

Ipak, to će biti daleko teže zaključiti kada je reč o nekim manje poznatim događajima i fotografijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading