TVORAC ChatGPT-a UPOZORAVA: Doveli smo svet u opasnost veštačkom inteligencijom

Autor:

Razonoda

17.05.2023

14:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

OpenAI je ranije priznao da ne razume u potpunosti kako ChatGPT funkcioniše.

TVORAC ChatGPT-a UPOZORAVA: Doveli smo svet u opasnost veštačkom inteligencijom

Foto: PRofimedia

Postoji rizik da tehnološke kompanije oslobode veštačku inteligenciju koja bi mogla da nanese "značajnu štetu svetu" ukoliko ne dođe do hitne intervencije vlada širom sveta, priznao je Sem Altmen, kreator popularnog AI alata ChatGPT.

Pojavljujući se pred američkim Kongresom SAD, izvršni direktor kompanije OpenAI pohvalio je novu generaciju digitalnih četbotova zbog njihovog potencijala da "poboljšaju skoro svaki aspekt naših života". Međutim, priznao je da su oni takođe stvorili rizik od katastrofe, usred sve većeg straha da bi AI kompanije mogle slučajno da stvore superinteligenciju koja bi odlučila da uništi čovečanstvo.

- Moj najgori strah je da mi, naše polje, naša industrija, nanesemo značajnu štetu svetu. Ako nešto u vezi ove tehnologije krene po zlu, biće katastrofalno, zato želimo da sarađujemo sa vladom kako bismo sprečili da se to dogodi - rekao je Altmen.

 

OpenAI je startap iz Silicijumske doline koji stoji iza ChatGPT-a, velikog jezičkog modela koji može da pruži ubedljive "ljudske" odgovore na pitanja, a sposoban je i za druge stvari poput programiranja, pisanja naučnih radova i slično, piše Telegraph.

Ova vrsta takozvane "generativne veštačke inteligencije" takođe može da kreira lažne slike, audio i video zapise koji su gotovo neprimetno realistični, povećavajući izglede za široko rasprostranjenu političku manipulaciju i lažne vesti.

OpenAI je ranije priznao da ne razume u potpunosti kako ChatGPT funkcioniše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading