NOVA PRAVILA U EVROPSKOJ UNIJI! Tiču se mobilnih telefona!

Autor:

Razonoda

10.12.2022

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ima i izuzetaka.

NOVA PRAVILA U EVROPSKOJ UNIJI! Tiču se mobilnih telefona!

Foto: www.profimedia.rs

Potrošači u EU će morati sami da menjaju baterije u uređajima kao što su mobilni telefoni i laptopovi, prema novim pravilima koje je u petak dogovorio Evropski parlament.

Biće potrebno tri i po godine da pravila o zameni baterija počnu da se primenjuju od dana stupanja na snagu novog zakona, navode u Evropskom parlamentu.

- Izuzeti su samo uređaji koji se uglavnom koriste u vlažnim sredinama - izvestio je Green MEP Malte Gale.

Takođe, iz ugovora su isključeni uređaji koji bi mogli predstavljati bezbednosne probleme prilikom zamene baterija i profesionalni medicinski uređaji.

Komesar EU za industriju Tijeri Breton naglasio je da su baterije centralne za elektromobilnost, predviđajući da će potražnja porasti više od deset puta do 2030. godine.

Nova pravila takođe uključuju minimalne ciljeve sakupljanja za različite tipove baterija. Pored toga, minimalne količine obnovljenog kobalta, olova, litijuma i nikla iz proizvodnog i potrošačkog otpada moraće da se ponovo koriste u novim baterijama, prenosi Hina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading