iPHONE IMA SKRIVENU TASTATURU KOJA VAM OMOGUĆAVA DA BRŽE KUCATE! Evo kako da je aktivirate!

Autor:

Razonoda

10.11.2022

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi će biti iznenađeni kada saznaju da su kucali na svojim iPhone uređajima na način koji je potencijalno daleko sporiji i manje udoban nego što bi mogao biti, a da nisu imali pojma o drugoj, skrivenoj tastaturi.

iPHONE IMA SKRIVENU TASTATURU KOJA VAM OMOGUĆAVA DA BRŽE KUCATE! Evo kako da je aktivirate!

Foto: Printscreen/Twitter/ishanagarwal24

Opcija Dvorak tastature, koja je prvi put uvedena u iPhone izvorno sa najnovijim ažuriranjem za iOS 16, možda će zahtevati privikavanje, ali se brzo savladaju nakon malo vežbe.

Patentiran 1936. od strane obrazovnog psihologa Augusta Dvoržaka, raspored je namenjen da bude alternativa KVERTI rasporedu tastature na koju su mnogi od nas navikli. Oni koji ga podržavaju poput toga kako smanjuje pokrete prstiju pozicioniranjem svih samoglasnika u središnjem redu na levoj strani tastature, dok se uobičajeni suglasnici kao što su R, S, T, N i L stavljaju na desnu stranu.

Republika

Foto: pexels.com

Ilustracija

Ovaj raspored možda neće biti po svačijem ukusu, jer je namenjen da se koristi sa svih deset vaših prstiju. Ideja ovde je da podelite tapkanje između vaših cifara, što može izgledati kao vanzemaljski koncept savremenim korisnicima telefona koji se obično oslanjaju uglavnom na svoja dva palca. Za one koji ustraju, međutim, kaže se da će biti nagrađeni većom udobnošću i brzinom na duge staze.

Suosnivač Apple-a Stiv Voznijak, koji je naučio da koristi Dvoržakovu tastaturu još 1993. godine, rekao je za Ars Technica: „Bio sam na letu za Tokio i vodio sam Mejvis Bikon da predaje kucanje u Dvoržakovom režimu. Proveo sam pet sati učeći to i nikada ponovo pogledao KVERTI tastaturu. To je sve što je trebalo."

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Voznijak je posebno voleo „osećaj korišćenja manje energije prstima“ koji je iskusio kada je koristio Dvoržakovu tastaturu, za koju kaže da je i njegov sin vrlo brzo savladao.

Svi korisnici iPhone-a koji žele da isprobaju ovo treba da se uvere da su nadogradili na iOS 16 ili noviji pre nego što otvore Podešavanja, a zatim Opšte. Odatle bi trebalo da dodirnu tastaturu, zatim tastature, pre nego što izaberu svoj jezik i izaberu „Dvorak“ sa liste dostupnih opcija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading